ciagi
czarnaporzeczka: wyznacz ciąg an i oblicz wyraz a8 wiedzac ze suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciagu
arytmetycznego an jest równa 4 zaś iloczyn drugiego i czwartego wyrazu tego ciągu jest równy
16, wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu an.
23 lip 20:11
bezendu:
a
1+a
3=4
a
2*
a4=16
a
1+a
1+2r=4
(a
1+r)(a
1+3r)=16
2a
1+2r=4
a
1+r=2
a
1=2−r
(2−r+r)(2−r+3r)=16
2(2+2r)=16
4+4r=16
1+r=4
r=3
a
1=2−3=−1
a
n=−1+(n−1)*3
a
n=−1+3n−3
a
n=−4+3n
a
8=−4+3*8
a
8=20
23 lip 20:47
5-latek: Bezendu musisz rozwiazywac do konca? Nie rozleniwiaj ich
23 lip 20:59
bezendu:
5−latek robię zadanka bo niedługo matura,więc wypadało by mieć chociaż z podstawy to x>90
%
23 lip 21:03
23 lip 21:05
bezendu: z rozszerzenie zobaczymy

ale tam już wszystko zrobione ? a Ty nadal w Hiszpanii ?
23 lip 21:06
Saizou : no właśnie nie zrobione i czekają na rozwiązania zadania nr 3 i 5. a w Hiszpanii nie byłem, no
może palcem na mapie
23 lip 21:09
bezendu:
''Pamiętniki z wakacji'' ? Właśnie zastanawiało mnie to czy Ci się tak nudzi w tej Hiszpanii,
że na forum wchodzisz
23 lip 21:10
5-latek: To moze takie zadanko na rozluznienie
Wykaz ze reszta z dzielenia liczby a=43
13−17
17 przez 10 jest rowna 6
23 lip 21:16
czarnaporzeczka: bardzo dziękuje
23 lip 21:17
bezendu: 5−latek dobrze jest to przepisane zadanie ?
23 lip 21:27
23 lip 21:28
bezendu:
Witaj
Eta te zadania czekają i zadania od
5−latka również

ale trzeba w końcu
rozwiązać
23 lip 21:36
23 lip 21:37
bezendu: ale i tak jak zawsze tylko jedno dobre
23 lip 21:38
Eta:
23 lip 21:39
5-latek: Bezendu . Wskazowka do zadania z godz 21.16.
Reszta z dzielenia tej liczby przez 10 jest taka sama jak ostatnia cyfra tej liczby
23 lip 21:45
bezendu:
dużo mi to nie mówi ostatnia cyfra wiem ale musi jeszcze zostać 6
23 lip 21:48
5-latek: no to 431= ....., 432= ..... 433= .... 434= ..... 435= ..... i cos zauwaz
To samo 171= 172= 173= 174= 175= i cos zauwaz
23 lip 21:54
bezendu: muszę nad tym chwilkę pomyśleć
23 lip 21:58
5-latek: To moze wez 6 i 7 potegi tych liczb oblicz moze wtedy lepiej bedzie cos widac
23 lip 22:01
bezendu: policzyłem ale to duże liczby wychodzą
23 lip 22:06
5-latek: To moze popatrz na ostatnia cyfre liczby 431 i 435 i to samo na ostatnia cyfre liczby 171 i
175 widzisz teraz cos
23 lip 22:10
bezendu:
czyli jak będzie 4313 to ostatnia cyfra to 3 a w przypadku 1717 ostatnia cyfra to 7
23 lip 22:13
5-latek: Musialem wczoraj opuscic forum gdyz bardzo zle sie poczulem .
Zauwaz ze co czwarta potega tej liczby ma taka sama cyfre . mamy wiec 4313=433*4*43 i
1717=174*4*17
Ostatnia liczba potegi liczby 43 jest taka sama jak ostatnia cyfra potegi liczby 3 a ostatnia
cyfra potegi liczby 17 jest taka sama jak oststnia cyfra potegi liczby 7 −−−czyli to co
zauawzyles
wiec a= 4313−1717 =433*4*43−174*4*17 wiec ostatnia cyfra tej liczby to 6
24 lip 17:46