matematykaszkolna.pl
Nowy serwer Jakub: Test
19 lip 20:05
Jakub: Witam! Po raz kolejny przenoszę matematyka.pisz.pl na nowy serwer. Zaczynam już się gubić w ich liczbie. Około sześciu w każdym razie. Powodem, dla którego zdecydowałem się na ponowną przeprowadzkę, było to co się zdarzyło w dzień przed maturą z matematyki. Strona była niedostępna lub baaaardzo wolno działała. Nie byłem na to przygotowany. Spodziewałem się, że skoro mam serwer dedykowany z procesorem i3 2130 i 8 GB ramu to wszystko powinno płynnie chodzić. Niestety wąskim gardłem okazał się dysk twardy, a w rzeczywistości to co imitowało dysk twardy, czyli dysk sieciowy. Przy dużej liczbie wywołań różnych plików po prostu się zatykał. Brak możliwości szybkiego zapisu i odczytu spowolnił cały system do tego stopnia, że wszystko baaaardzo wolno działało. Szybki procek i dużo ramu w niczym nie pomogło. Prawdę powiedziawszy wybierając ten serwer nie doczytałem, że on ma dysk sieciowy, bo bym się dwa razy zastanowił, czy to jest dobry pomysł. Miałem już złe doświadczenia z dyskami sieciowymi na jednym z poprzednich serwerów (vps). Tak więc zdecydowałem się szukać nowego ,,pełnowartościowego'' serwera w niskiej cenie. Czyli ma być tanio i wydajnie, co jak wiadomo jest niemożliwe emotka, ale spróbuję obalić to twierdzenie emotka. Serwer znalazłem tutaj https://robot.your-server.de/order/market Sprzedawane są tam serwery w aukcjach z malejącą ceną. Cena maleje, aż się znajdzie chętny do zakupu, a reszta obserwujących pluje sobie w brodę, że nie zdecydowała się wcześniej. Tak to w skrócie wygląda. Mi się udało wydzierżawić serwer AMD Athlon 64 5600+ z dwoma rdzeniami taktowanymi maksymalnie 2.8 GHz. Pamięci ram jest 4 GB (nieźle). W porównaniu z poprzednim serwerem procek jest dwa razy wolniejszy, ma dwa razy mniej rdzeni (wątków) i ma dwa razy mniej pamięci ram. Za to ma pełnowartościowy dysk twardy, a w zasadzie dwa dyski połączone RAID'em w jeden w ten sposób, że jeden trzyma kopię drugiego. Ciekawy pomysł, jak jeden dysk padnie, to na drugim jest kopia i nawet mogę nie zauważyć, że coś się z dyskiem stało. Mam nadzieję, że serwis zauważy emotka. Najważniejsze jednak jest to, że to normalny dysk twardy, a nie jakaś sieciowa podróba. To, że procek jest 2 razy wolniejszy i serwer ma 2 razy mniej ramu od poprzednika, nie jest zbyt bolesne, bo i tak nie wykorzystywałem na poprzednim serwerze jego mocy na 100%. Cena za to jest lepsza. Poprzednik kosztował mnie 148 zł miesięcznie, a ten 27 euro czyli około 114 zł w zależności od siły naszej waluty. Pewną zaletą jest także to, że poprzedni serwer był w firmie ovh we Francji. Ten jest w firmie hetzner w Niemczech. Zawsze to trochę bliżej Polski, więc ciut szybciej może będzie chodziło. Nie do końca to jest pewne, bo bardziej to zależy od stanu sieci do serwerowni niż odległości, ale ta ostatnia też ma jakieś znaczenie. Czy nowy serwer się sprawdzi, to jeszcze zobaczymy. W najgorszym przypadku wrócę do ovh. Na razie jednak nie ma co zapeszać.
19 lip 20:33
Jakub:
20 lip 00:12
Jakub: rysunekTest rysowania.
20 lip 15:48
Jakub: Witam ponownie! Od wczoraj toczę bój z nowym systemem. Wraz z nowym serwerem zdecydowałem się zainstalować najnowszą wersję dystrybucji linuksa debian czyli Wheezy. Niestety w tej najnowszej wersji nie do końca działa rysowanie na forum. Konkretnie nie działają litery na rysunkach. Jak się ktoś zdecyduje coś napisać rysunek nie zostanie wyświetlony. Wczoraj i dzisiaj z tym walczyłem, ale na razie nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Zdecydowałem się jednak udostępnić wejścia na forum, bo nie jest to jakaś kluczowa funkcja i nie mogłem bez przerwy trzymać zamkniętego forum z tego jednego powodu. Będę dalej szukał rozwiązania tego problemu.
20 lip 15:54
5-latek: Jakub jak to niemozliwe −−tanio i wydajnie −−−. Najnizsza krajowa 1600zl a zapier......c jak za 3000 i wiecej emotka
20 lip 16:04
asdf: Witaj Jakubie, jeżeli jesteś nadal zainteresowany sposobami działania dysku twardego i jego komunikacją (RAID) to polecam materiał z mojej uczelni: emotka http://kmalecki.zut.edu.pl/wp-content/uploads/Wyklad9.pdf RAIDy od strony 10.
20 lip 16:07
Jakub: 5latek Heh emotka, bo wolne zasoby ludzkie są w pl nieograniczone i łatwo zużyty wymienić na nowy emotka. Z serwerami tak nie ma, bo tu są pewne koszty stałe. @asdf Dzięki asdf. Na stronie 13 tego pdf'a masz o RAID 1. To jest dokładnie rozwiązanie użyte na moim serwerze. Ja jednak nie mam kontrolera sprzętowego (za duże koszty) tylko programowy. http://en.wikipedia.org/wiki/Mdadm Muszę jeszcze zbadać jak wydajnością tego RAID 1, bo z pdfa wynika, że nie najlepsza. Zawsze to jednak lepiej niż na poprzednim serwerze.
20 lip 16:24
Jakub: Jakby coś nie działało na forum, to proszę mi o tym napisać w tym wątku.
20 lip 16:25
Basia: Jakubie, mnie się rysunki już dawno nie wyświetlały ale tylko przy pierwszym podejściu. Po wybraniu "Powrót do edycji" i ponownym kliknięciu "zobacz podgląd" rysunek się pokazywał. Spróbuj sprawdzić czy to nie byłby na razie "sposób zastępczy". emotka P.S. Trzy dyski z macierzą są w eksploatacji bardziej ekonomiczne od dysku lustrzanego z RAIDEM, ale porządna macierz sprzętowa niestety ciągle dość droga.
20 lip 16:26
Basia: opcja "szukaj na forum" nie działa: 500 − Internal Server Error
20 lip 19:02
krecik: potwierdzam ,nie działa opcja "szukaj na forum"
20 lip 19:32
Trivial: klikane w nick też nie działa. emotka
20 lip 19:50
Basia: u mnie działa emotka
20 lip 20:37
kamczatka: Czy wszystkie poprzednie posty jakie ktoś napisał przed 20 lipca zostały usunięte ? Czy one jeszcze się przywrócą?
20 lip 21:37
Basia: Nic nie zostało usunięte; wszystko masz w archiwum, do którego możesz wejść przez linki na samym dole głównej strony forum. Tylko wyszukiwanie nie działa.
20 lip 21:50
Jakub: Wyszukiwanie treści i wpisów po nickach już działa. @Basia Dzięki za tą informację Basia. Nie jestem tylko pewien, czy to jest błąd po stronie serwera czy javascriptu w przeglądarce.
20 lip 22:55
Eta: Witaj Jakubie U mnie wyszukiwarka działa bez problemu
20 lip 23:01
Jakub: rysunekTest liter na rysunku.
21 lip 00:42
Martini: Ooo jaka fajna buzka az mi sie humor poprawil emotka
21 lip 00:46
martini: rysunekJutro poniedziałek o rany
21 lip 16:45
Eta: rysunek A pojutrze ..... wtorek , chyba emotka
21 lip 16:48
Basia: a gdzie nosek ? emotka
21 lip 16:51
Eta: Witaj Basieńko emotka Nosek? wącha moje przypalone ziemniaki ( a miał być pyszny obiad Wszystko przez bezendu emotka
21 lip 16:54
bezendu: Basia tu brakuje nosa a tu głowa w powietrzu https://matematykaszkolna.pl/forum/206045.html Eta zaprzecza prawą fizyki i biologii
21 lip 16:55
bezendu: wychodzę i
21 lip 16:56
Basia: l.mn. rzeczownika "prawo": prawa, praw, prawom, prawa, prawami, o prawach, o prawa ! o gramatyko ! o ortografio !
21 lip 16:59
Eta: emotka
21 lip 17:04