Kąt padania promieni słonecznych jest równy 60stopni. Oblicz wysokość ...
jaaaaa: Kąt padania promieni słonecznych jest równy 60stopni. Oblicz wysokość cienia człowieka o
wzroście 1,85m.
8 cze 19:30
Eta:

x −− długość cienia człowieka
h−−− wysokość człowieka
| | h | | h | | 1,85 | |
Liceum : |
| = tg60o ⇒ x= |
| = |
| = .......... |
| | x | | √3 | | 1,73 | |
| | h | |
Gimnazjum: h= x√3 ⇒ x= |
| = ......... |
| | √3 | |
8 cze 19:36
pigor: może nie wysokość , ja bym powiedział raczej długość cienia,
ale jak kto lubi, więc niech jasna wysokość cień ma długość x= ?,
to x = 1,85*ctg60o = 1,85*tg30o= 1,85* 13√3 ≈ 1,85*13*1,73 ≈ 1,07 m
8 cze 19:42
bezendu:
Eta czemu ten człowiek ma głowę w powietrzu ?
8 cze 19:51
Eta:
Podskoczył z radości,że Cię zobaczył

i.........
8 cze 20:06
bezendu: i

dokończ proszę
8 cze 20:07
Eta:
i...... "urwanie głowy" ,że Ty bez problemu zdasz maturę
8 cze 20:09
bezendu:
8 cze 20:11
Eta:
8 cze 20:16
8 cze 20:17