a)U{ x }{ x^2 -4 } = U{ x +5 }{ x + 2 } b)U{ x^2 - 1 }{ 2x^2 + x -3 } >0
as: Rozwiąż równanie i nierówność :
8 cze 19:43
bezendu:
a) D=R\{−2.2}
x(x+2)=(x
2−4)(x+5) dokończ
(x
2−1)(2x
2+x−3)>0 zamień na postać iloczynową i wyznacz dziedzinę
8 cze 19:49
Eta:
Co tak "
pozieleniałeś" ?
8 cze 19:50
bezendu:
a tak jakoś wakacyjnie
8 cze 19:53
as: a) to będzie x
2+2x=x
3+5x
2−4x−20
x
3+4x
2−6x−20
B) 2x
4 + x
3−5x
2−x−3>0
8 cze 20:00
bezendu:
czemu to wymnażasz

wiesz co to jest postać iloczynowa
8 cze 20:01
pigor: ..., otóż mianownik w b)
2x
2+x−3= 2x
2−2+x−1)= 2(x
2−1)−1(x−1)= 2(x−1)(x+1)−1(x−1)= 2(x−1)(x+
12),
więc jeśli (*)
x≠1 i x≠ −12, to dana nierówność jest równoważna
kolejno :
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ |
| 2x2+x−3 | | 2(x−1)(x+12) | |
| | x+1 | |
⇔ |
| > 0 ⇔ (x+1)(x+12) > 0, to stąd i z (*) ⇔ |
| | 2(x+12) | |
⇔
x<−1 lub
−12 < x< 1 lub
x >1 ⇔
x∊(−∞;−1)U(−12;1)U(1;+∞).
8 cze 20:03
bezendu:
x(x+2)=(x2−4)(x+5)
x2+2x=x3+5x2−4x−20
x2+2x−x3−5x2+4x+20=0
−x3−4x2+6x+20=0
w(−2)=0
schemat Hornera
−1 −4 6 20
−2 −1 −2 10 0
W(x)=(x+2)(−x2−2x+10)
teraz już dokończysz ?
8 cze 20:06
as: tak, dziękuje wam bardzo za pomoc
8 cze 20:22
pigor: ... , lub tak :
x(x+2)= (x2−4)(x+5) i (*)
x≠±1 ⇒ x(x+2)= (x−2)(x+2)(x+5) /: (x+2) ≠ 0 ⇒
⇒ x= (x−2)(x+5) ⇔ x
2−2x−10= 0 /+11 ⇔ x
2−2x+1= 11 ⇔ (x−1)
2= 11 ⇔
⇔ |x−1|=
√11 ⇔ x−1=−
√11 lub x−1=
√11, stąd i (*) ⇔
x∊{1−√11,1+√11} . ...
8 cze 20:53
pigor: ... przepraszam oczywiście (*) x≠ ±2
8 cze 20:54