Trygonometria
Kocham kobiety :
Od czego zacząć uczyć się trygonometrii ? Za rok mam maturę i chciałbym to opanować bardzo
dobrze ale niektóre równania sprawiają mi problem
18 lip 19:50
Kocham kobiety :
sin3x=1
ok ?
18 lip 20:09
fx: Naucz się teorii i wzorów. Następnie mając już jakiejś podstawy zabierz się za zadania − należy
wykształcić sprawność rachunkową, którą inną drogą niż licząc zadania − nie zdobędziesz. Gdy
pojawią się wątpliwości pytaj na forum ale pamiętaj − zawsze wpierw sam próbuj poradzić sobie
z problemem, chociaż wymyślić założenia, coś zauważyć − nic tak nie uczy jak własne próby
dojścia do rozwiązania. Na forum zaznaczaj, że prosisz o wskazówki − więcej na tym zyskasz niż
na gotowcach.
Równania wygląda ok.
18 lip 20:22
18 lip 20:24
18 lip 20:54
18 lip 20:55
Kocham kobiety :
sinx=sinU{π}[6}
| | π | | 5 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 7 | |
x=− |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
k∊C
ok ?
18 lip 21:01
krystek: | | π | |
zapis :sinx=−sin |
| i bedzie ok |
| | 6 | |
Przeszukaj na forum masz b dużo zadań
18 lip 21:13
krystek: Zapisz zadania z którymi masz problem
18 lip 21:13
Kocham kobiety : problem mam z trudniejszymi równaniami
18 lip 21:21
krystek: masz mnóstwo ich na forum !
18 lip 21:22
18 lip 21:23
Kocham kobiety : @krystek na razie nie chcę robić z wartością bezwzględną

po kolacji wstawię jakieś zadania których nie rozumiem
18 lip 21:27
Mila:

Ja rozwiązuję tak:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=(π− |
| )+2kπ i k∊C |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x=π+ |
| +2kπ lub x= |
| π+π+2kπ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
II sposób
| | π | | 7π | | π | | 11π | |
x=π+ |
| +2kπ= |
| +2kπ lub x=2π− |
| +2kπ= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
18 lip 21:34
Kocham kobiety : @Mila czyli moje rozwiązanie jest nie poprawne
18 lip 21:39
Kocham kobiety :
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i tu będą 4 rozwiązania ?
| | √2 | | √2 | |
dwa dal sinx= |
| i dwa dla sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 lip 21:43
Mila:
Sprawdzam Twoje rozwiązanie: jedno zgadza się z moim, drugie:
| | −π | | 11 | |
jeśli k=1 to masz x= |
| +2π= |
| π |
| | 6 | | 6 | |
Jest też poprawne, każdy wybiera sam swoją ścieżkę do wiedzy.
Masz rysunek i popatrz jak układają się te rozwiązania.
Chodzi o to , że "spotkasz" różne odpowiedzi i musisz umieć sprawdzić , czy Twoje rozwiązanie
jest
prawidłowe.
18 lip 21:54
Kocham kobiety :
ja robię tak właśnie
| | π | | π | | 7 | |
jeśli jedno mam − |
| to drugie π−(− |
| )= |
| π+2kπ ? |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
18 lip 21:58
Mila:
Wpisz rozwiązania z godz. 21:43.
18 lip 22:13
pigor: .... , lub do wyboru i koloru (bez wykresu) np tak :
sinx= −12 ⇔ −sin(π+x)= −
12 ⇔ sin(π+x)=
12 ⇔
⇔ π+x=
16π+2kπ lub π+x= π−
16π+2kπ ⇔
⇔
x= −56π+2kπ lub
x= −16π+2kπ i tu można zakończyć,
ale dobrze jest podawać w odpowiedzi kąty ostre dodatnie,
więc "zabieram" okres 2π z z wielokrotności k*2π=2kπ) ⇔
⇔ x= −
56π+2π+2kπ lub x= −
16π+2π+2kπ ⇔
⇔
x= 76π+2kπ lub
x= 116π+2kπ i koniec, a "idąc" dalej
⇔
x= 16π(7+12k) lub
x= 16π(11+12k) , gdzie
k∊C
i taką odpowiedź lubię najbardziej . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie możesz potraktować ... sinx= −
12√2
18 lip 22:14
Kocham kobiety :
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ k∊C |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
18 lip 22:17
pigor: ... możesz "pojechac" dalej x= −
14π+2kπ = −
14π+2π+2kπ=
=
74π+2kπ =
14π(7+8π) i k=0,±1,±2, ... . ...
18 lip 22:22
Kocham kobiety :
@pigor a wyniki są ok ?
18 lip 22:22
Kocham kobiety : jeszcze post 21:58
dopiero zaczynam swoją przygodę z trygonometrią dlatego będę pytał aż do skutku
18 lip 22:23
pigor: .... tak o.k., tylko, że często (w porządnych zbiorach zadań itp)
może nie być odpowiedzi z kątem ujemnym i będziesz w kropce
dlatego ci pokazuję co masz zrobić. ...
18 lip 22:27
Kocham kobiety : ale na maturze chyba uznają takie coś ?
oczywiście wszystkie wskazówki zapisuje w zeszycie a Ty jesteś dobrym matematykiem więc
wskazówki tez dobre
18 lip 22:29
pigor: ..., myślę, że zadasz te swoje pytania po wakacjach na lekcjach matmy
i otrzymasz odpowiedzi cię satysfakcjonujące .

, bo np. ja musiałem
podawać odpowiedzi dodatnie (w przedziale (0;2π) lub (0;π)

i było fajnie
18 lip 22:40
Mila:
Na maturze też często proszą o rozwiązania z przedziału <0,2π>.
18 lip 22:56
pigor: ...no widzisz, to już masz jasną sprawę. ...
18 lip 23:21
Kocham kobiety : @Mila ale jak mam przedział <0,2π> to wypisuje tylko rozwiązania dodatnie ?
20 lip 19:26
Kocham kobiety : ?
20 lip 20:19
Mila:
Tak, możesz rozwiązać Twoim sposobem i "przesunąć" o 2π, w przypadku sinx i cos x.
21 lip 21:44