rown. trygonom
aly: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos
2x − 1 = |cosx| należące do przedziału <0, 2π>
Proszę o pomoc/wskazówkę bo nie wiem jak tą wartość bezwzględną opuścić
30 kwi 14:48
Dominik: jak opuscic? zgodnie z definicja!
| | ⎧ | cosx gdy cosx ≥ 0 | |
| |cosx| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −cosx gdy cosx < 0 | |
30 kwi 14:49
aly: aha czyli tak normalnie sie opuszcza, dzięki
30 kwi 14:52
aly: a jak podniosę do kwadratu to też będzie dobrze?
30 kwi 14:57
Mila: Rozwiąż dwa równania.
| | π | | 3 | |
2cos2x − 1 = cosx dla x ∊<0, |
| )∪< |
| π,2π> |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | π | | 3 | |
2cos2x−1=−cosx dla x∊( |
| , |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 15:29