Może mi ktoś podać wzór na odległość punktu od prostej?
Kinia: Może mi ktoś podać wzór na odległość punktu od prostej?
16 lip 15:03
16 lip 15:26
imię : Odległość punktu P o współrzędnych (x0,y0) od prostej o równaniu ogólnym Ax+By+C=0 możemy
policzyć ze wzoru na rysunku. Jako przykład wyliczyłem odległość punktu A o współrzędnych
(5,2) od prostej o równaniu 3x+4y+5=0. Odległość ta wynosi 5,6. Na rysunku jest prosta o
równaniu ogólnym Ax+By+Cy=0 punkt P i odcinek prostopadły do prostej, czyli o długości równej
odległości punktu P od prostej.
Autor: Jakub Grzegorzek
16 lip 15:33