Przedstaw w postaci pierwiastka wyrażenie
kefas: Bardzo o wytłumaczenie jak to rozwiązać, umiem zrobić wyrażenie w postaci potęgi ale tego
nie za bardzo
(0,5)−4−5
(0,5)−0,375
16 lip 11:12
aniabb:
5√0,54
8√0,5−3
16 lip 11:14
16 lip 11:16
kefas: do tego tez doszedlem, tylko w odpowiedziach jest w pierwszym 5√16, a drugim 8√8, jak do
tego dojść?
16 lip 11:18
aniabb: tzn że dałeś o 1 minus za dużo

będzie
5√0,5−4 =
5√(1/2)−4 =
5√24 =
5√16
oraz
8√0,5−3 =
8√(1/2)−3 =
8√23 =
8√8
16 lip 11:22
16 lip 11:24
5-latek: W 1 ma byc chyba (0,5)
−4/5
| | 1 | |
Mozemy to zapisac tak ( |
| )−4/5 a to z tego 6 wzoru w linku ktorym podala CI aniabb |
| | 2 | |
mozemy zapisac z e (
5√1/2)
−4a to mozemy zapisac ze
5√(1/2)−4 a teraz zobacz na 4
| | 1 | |
wzor i ( |
| )−4=24=16 wiec = 5√16 |
| | 2 | |
tak samo zrob druga potege
16 lip 11:36
hhhh:

α
30 wrz 18:05