rerek
pomoc Justyna: https://matematykaszkolna.pl/strona/1422.html
| | 5−n | |
Dany jest ciąg (an) określony wzorem an=(−1)n |
| dla n 1, 2 , 3, |
| | n2+3 | |
oblicz a
2 a
3 a
6
| | 5−2 | | 3 | | 3 | |
a2= a2=(−1)2 |
| =1* |
| = |
| |
| | 22+3 | | 4+3 | | 7 | |
| | 5−3 | | 5−3 | | 1 | |
a3= a3=(−1)3 |
| −1* |
| ={−2}{−12}=− |
| |
| | n2+3 | | 9+3 | | 6 | |
| | 5−6 | | 5−6 | | 1 | |
a6= a6=(−1)6 |
| 1* |
| = − |
| |
| | 62+3 | | 36+3 | | 39 | |
12 lip 20:15
5-latek: | | 5−3 | | 2 | | 1 | |
Dobrze. tylko w a3 zapisz tak a3=(−1)3 |
| =−1* |
| =− |
| |
| | 9+3 | | 12 | | 6 | |
12 lip 20:26
5-latek: I sobie zapamietaj ze (−1) podniesione do potegi parzystej czyli 2 4 6 8 10 itd to zawsze
bedzie 1 czyli (−1)2=1 (−1)10=1
natomiast (−1) podniesoine do potegi nieparzystej czyli 3 5 7 9 11 itd to bedzie zawsze −1
czyli np (−1)3=−1 (−1)7=−1 itd
12 lip 20:32
pomoc Justyna: Dany jest ciąg (a
n) określony wzorem a
n = (−1)
n
| 2−n | |
| dla n + 1, 2, 3, oblicz a2 a4 i a5 |
| n2 | |
| | 2−2 | | 0 | |
a2=(−1)2 |
| = (−1)2 *= |
| =0 |
| | 22 | | 4 | |
| | 2−4 | | 2 | | 1 | |
a4= (−1)4 |
| = (−1)4 *− |
| = |
| |
| | 42 | | 16 | | 8 | |
| | 2−5 | | 3 | |
a5 = (−1)5 |
| = (−1)5* − |
| |
| | 52 | | 25 | |
12 lip 23:17
pomoc Justyna: Wypisz wszystkie wyrazy ciągu an=n2−10n+27 mniejsze od 6
an<6
n2−10n+27<6
n2−10n+27−6<0
n2−10n+21<0
i co dalej mozna z tym zrobić?
12 lip 23:36
Piotr: Teraz musisz rozwiązać nierówność kwadratowa, wiedząc, ze n∊N+ bo to sa wyrazy ciagu.
Wyznacz z tej nierownosci miejsca zerowe, a wiec policz delte najpierw
12 lip 23:42
pomoc Justyna: Δ=(−10)2−4*1*21=100−84=16
√Δ=√16=4
12 lip 23:47
pomoc Justyna: dobra ja to dokończę w dzień bo padam na twarz już
12 lip 23:49
Piotr: Tak zgadza się. A umiesz dalej wyznaczyć miejsca zerowe? Znasz takie wzory jak
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| , x2= |
| ? |
| | 2a | | 2a | |
12 lip 23:49
Eta:
Można bez tej "ulubionej" delty!
n2−3n−7n+21<0
n(n−3)−7(n−3)<0
(n−3)(n−7)<0 ⇒ n€ (3,7) i n€N+ ⇒ n= {4,5,6}
dla n= 4 a4=.......... dokończ
n=5 a5= .........
n=6 a6=.......
13 lip 00:17
pomoc Justyna:
a4=42−34−74+21<0
4(4−3)−7(4−3)<0
(4−3)(4−7)<0 ⇒ 4€ (3,7) i n€N+ ⇒ 4= {4,5,6}
a5=52−35−75+21<0
5(5−3)−7(5−3)<0
(5−3)(5−7)<0 ⇒ 5€ (3,7) i n€N+ ⇒ 5= {4,5,6}
a6=62−36−76+21<0
6(6−3)−7(6−3)<0
(6−3)(6−7)<0 ⇒ 6€ (3,7) i n€N+ ⇒ 6= {4,5,6}
13 lip 13:22
5-latek: Mam pytanie do Ciebie Justyna. Czy Ty rozumiesz to to co zrobila
Eta? Przy okazji
pozdrawiam

jesli nie to jednak zrob to dalej jednak delta . Delte masz juz policzona wiec teraz
policz n
1 i n
1 (wzory te same co na x
1 i x
2) ale my mamy policzyc po n a nie po x
Policz wiec te n
1 i n
2
13 lip 15:10
pomoc Justyna: tak rozumiem

ok już zabieram sie do zadań
13 lip 18:25
pigor: ..., z warunków zadania :
an<6 i
an= n2−10n+27< 6 i n∊N ⇒ n
2−2*5m+25+2< 6 i n∊N ⇔
⇔ (n−5)
2< 4 i n∊N ⇔ |n−5|< 2 i n∊N ⇔ −2< n−5< 2 /+5 i n∊N ⇔
⇔ 3< n< 7 i n∊N ⇔
n∊{4,5,6} − szukane
numery wyrazów , więc
a4= 4
2−10*4+27= 16−40+27=
3< 6;
a5= 5
2−10*5+27= 25−50+27=
2< 6 ;
a6= 6
2−10*6+27= 36−60+27=
3< 6 . ...
13 lip 18:29
pomoc Justyna: | | −{−10}−4 | 6 | | −{−10}+4 | |
n1= |
|
| =3 n2= |
| ={14}{2}=7 |
| | 2*1 | 2 | | 2*1 | |
13 lip 18:36
13 lip 18:40
5-latek: To teraz zobacz po rozwiazaniu tej nierownosci dostalismy taki przedzial ze n∊ (3,7) gdzie n to
numer wyrazu
czyli wyraz a
4 wyraz a
5 i wyraz a
6 beda to wyrazy ktore beda mialy wartosc mniejsza niz 6 .
To dawaj nastepne tylko te ktore naprawde nie rozumiesz
13 lip 18:54
5-latek: Jeszcze jedno. Jesli mowisz ze rozumiesz to co zrobila
Eta w swoim poscie.
Po prostu chce wiedziec czy naprawde rozumiesz. Rozwiazala ta nierownosc kwadratowa inna metoda
niz przez obliczenie delty. Jaka metoda?
13 lip 19:05
pomoc Justyna: Hm rozwiązałam to bo wiedziałam ze za n się podstawia cyfrę wyrazu.
a jak ta metoda sie nazywa to nie mam bladego pojecia.
reszte zadań z tamtej strony zrobiłam bez problemu.
13 lip 19:26
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/3418.html no to klikaj na drugi link i rozwiazuj tam zamieszczone zadania . Jesli tego nie
mieliscie na zajeciach to zajmij sie 3 linkiem czyli ciagiem arytmetycznym .
Ta metoda to metoda grupowania wyrazow i wylaczania wspolnego czynnika przed nawias
Zobacz mamy tak n
2−10n+21<0 i teraz trzeba sie zastanowic jaki bysmy wspolny czynnik mogli
wylaczy przed nawias .Zobacz −10n =−3n−7n i nasza nierownosc mozemy zapisac tak
n2−3n−7n+21<0 . teraz grupujemy wyraz 1 z drugim i 3 z 4 . jesli to zrobimy to zobacz
n
2−3n=n(n−3) bo n*n=n
2 a n*−3=−3n i tak samo −7n+21=−7(n−3) bo −7*n=−7n a −7*−3=21 to
teraz nasza nierownosc mozemy zapisac tak
n(n−3)−7(n−3)<0 Zobacz teraz ze mamy juz
wspolny czynnik a jesyt nim
(n−3) . . Co nam zostanie . Z 1 zostanie nam n a z
drugiego −7 czyli n−7 to po wylaczeniu wspolnego czynnika przed nawias czyli (n−3) dostaniemy
ostatecznie
(n−3)(n−7)<0 czyli to co napisala
Eta.
To dzialanie wylaczania wspolnego czynnika przed nawias wynika z takiej wlasnosci dzialania na
liczbach rzeczywistych
a*b+c*b=b(a+c) lub tez
a*b−b*c=b(a−c) tak jak w naszym
przypadku gdzie b=(n−3) oraz a=n i c=−7
13 lip 20:35
pomoc Justyna: Ok. 5 latek a skąd ty jesteś?
13 lip 21:10
5-latek:
13 lip 21:18
pomoc Justyna: 5384147 napisz jak chcesz
13 lip 22:44
5-latek: Justyna . Nie mam gadu −gadu . Tak naprawde to jestem z Dolnego Slaska .
Pisz na forum czego jeszce nie rozumiesz

i

na zachete
14 lip 09:26