Zaznacz na osi liczbowej zbiory A= {x: |x-1| ≤ 5 i x∊R} i B= {x: (x+4)(x-6)≥0 i
kamczatka: Zaznacz na osi liczbowej zbiory A= {x: |x−1| ≤ 5 i x∊R} i B= {x: (x+4)(x−6)≥0 i x∊R}, a
następnie wyznacz sumę i iloczyn zbiorów A i B
12 lip 15:21
bezendu:
A=|x−1|≤5
x−1≤5 i x−1≥−5
x≤6 x≥−4
x∊<−4,6>
B=(x+4)(x−6)≥0
x∊(−
∞,−4>∪<6,
∞)
Nie będę zaznaczał na osi bo to jest proste i sam sobie poradzisz (
https://matematykaszkolna.pl/strona/3408.html ) sumę i iloczyn tak
jak w linku
12 lip 15:39
kamczatka: A możesz powiedzieć jak z tego B=(x+4)(x−6)≥0
wy liczyłeś x∊(−∞,−4>∪<6,∞)
To nie trzeba podstawić takiej liczby żeby wyszło 0 ?
12 lip 16:15
bezendu: 
to jest nierówność kwadratowa kolego

a zapis ten to postać iloczynowa funkcji
kwadratowej
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html Na prawdę polecam Ci przerobić całą teorię i powtórzyć materiał od pierwszej klasy w celu
przypomnienia

wyjdzie Ci to na dobre
12 lip 16:19
kamczatka: Aha bo to w zwykłych równaniach się podstawia liczby tak aby wyszło 0

Pomyliło mi się.
12 lip 16:33
5-latek: W rownaniach kwadratowtch i wiekszego stopnia tez sie podstawia liczby by wyszlo zero
12 lip 16:39
bezendu: Witaj
5−latek widzę, że w końcu zarezerwowałeś nick
12 lip 16:48
5-latek: Czesc. Tak jakos mi sie udalo.
A pamietasz o tym zadaniu z okregiem wpisanym w trojkat ? bo jeszcze mam dla Ciebie fajne
zadanko tylko ogarnij troche postac parametryczna prostej .
Takie . Uklad wspolrzednych prostokatny. Dana jest prosta p o rownaniu x+y=0 oraz punkty
P=(2,1) i Q=(1,3) Promien swietlny wychodzacy z punktu P odbija sie od prostej p w punkcie R
i przechodzi przez Q Znalezc wspolrzedne punktu R
12 lip 16:59