całki
marek: Witam!
Mam dla was całeczke. Ilekroć próbuje ją zrobić zawsze wychodzi mi zły wynik
∫x2cosxdx
Pomożecie?
12 lip 14:47
ZKS:
Pokaż jak liczysz.
12 lip 14:58
wredulus_pospolitus:
pomożemy ... ale najpierw napisz nam jak ją rozwiązujesz
wskazówka −−− całkowanie przez części mocno wskazane
12 lip 14:58
marek: ok
f(x)=x2
f'(x)=2x
g'x(x)−cosx
g(x)=sinx
Podstawiam do wzoru
x2sinx−∫2xsinxdx
Wyłączam 2
x2sinsx − 2∫xsinxdx
W tym momencie sie gubie i nie wiem jak wymnorzyć xsinx.
Patrzyłem na przykłady inne ale mało logiczne mi sie to jak na razie wydaje
12 lip 15:10
marek: udało mi sie zrobić ale nie mam pojęcia czemu tak to działa
x2sinx−2∫x(sinx)'dx=
= x2sinx−2(xcosx∫(x)'sinxdx)=
= x2sinx−2xcosx +2∫cosx=
= x2sinx−2cosx+2sinx
tylko znaki + i − sie nie zgadzaja znowu.
Jak to jest z tym całkowaniem?
12 lip 15:32
ZKS:
Znowu przez części jak to robiłeś za pierwszym razem.
12 lip 15:32
ZKS:
Masz ∫ x2cos(x)dx
to f(x) = x2 ⇒ f'(x) = 2x oraz g'(x) = cos(x) ⇒ g(x) = sin(x).
12 lip 15:35
wredulus_pospolitus:
x2sinx +2xcosx −2sinx + C
12 lip 15:36
12 lip 19:55