całka
MAAT: mnożenie całek jak zrobić ?
∫ x3√xdx
15 lis 20:57
Krzysiek: tylko, że tu nie masz mnożenia całek tylko całka z iloczynu...
przecież: ∫f(x)g(x)dx ≠∫f(x)dx∫g(x)dx...
15 lis 20:59
MAAT: a możesz podać co wyjdzie z tego?
15 lis 21:13
Patryk: | | 1 | |
a nie lepiej w wykładniku 1+ |
| ? a potem prostym wzorem ? |
| | 2 | |
15 lis 21:14
Patryk: no własnie
15 lis 21:18
Mila: x
3*
√x=x
3*x
1/2=x{3+1/2)=x
7/2
15 lis 21:19
MAAT: dziękuje a jak rozwiązać to : ∫ctg2 x dx , jak się rozwiązuje coś takiego ?
15 lis 22:26
ZKS:
| | cos2(x) | | 1 − sin2(x) | | 1 | |
ctg2(x) = |
| = |
| = |
| − 1 |
| | sin2(x) | | sin2(x) | | sin2(x) | |
15 lis 22:30
marek: ∫x2cosxdx
HELP!
12 lip 13:30
Mila:
[x2=u, 2xdx=du, dv=cosx dx, v=∫cosxdx=sinx ]
∫x2cosxdx=x2*sinx−2∫xsinxdx=.... znów przez części:
[x=u, dx=du, dv=sinx dx, v=∫sinxdx=−cosx]
.....=x2sinx−2 [x*(−cosx)−∫(−cosx)dx]=x2sinx−2 [x*(−cosx)+∫cosxdx]=
=x2sinx +2xcosx−2sinx+C
12 lip 18:28
Pusia: ∫x5x dx ?
28 gru 21:36
da: przez czesci oczywiscie
28 gru 21:40