urny
Marta: Mamy dwie urny, w jednej z nich są dwie kule białe i osiem czarnych,a w drugiej jest osiem
białych i trzy czarne. Z losowo wybranej urny wybieramy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo,
że wyciągniemy kulę białą. Oblicz prawdopodobieństwo,że losowano z pierwszej urny, jeżeli
otrzymano kulę białą.
9 lip 14:42
Basia: część pierwsza
A − kula biała
B
1 − urna 1
B
2 − urna 2
B
1∪B
2 = Ω
B
1∩B
2 = ∅
P(A) = P(A/B
1)*P(B
1)+P(A/B
2)*P(B
2) =
| 2 | | 1 | | 8 | | 1 | | 1 | | 4 | | 11+40 | | 51 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| 10 | | 2 | | 11 | | 2 | | 10 | | 11 | | 110 | | 110 | |
albo drzewko
9 lip 18:40
9 lip 18:43
Basia: część druga
| | P(A∩B1) | |
P(A/B1) = |
| ⇒ |
| | P(B1) | |
P(A∩B
1) = P(A/B
1)*P(B
1) ⇒
| | P(A/B1)*P(B1) | |
P(B1/A) = |
| = |
| | P(A) | |
9 lip 18:46