Urny
gosia301: Mamy dwie urny, w jednej z nich są dwie kule białe i osiem czarnych,a w drugiej jest osiem
białych i trzy czarne. Z losowo wybranej urny wybieramy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo,
że wyciągniemy kulę białą. Oblicz prawdopodobieństwo,że losowano z pierwszej urny, jeżeli
otrzymano kulę białą.
9 lip 14:33
pigor: ..., widzę to tak :
| | 1 | | 2 | | 1 | | 8 | | 1 | | 4 | | 11+4*10 | | 51 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| ; |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 11 | | 10 | | 11 | | 10*11 | | 110 | |
| | P(B∩U1) | | P(B)*P(U1) | | 2 | |
P(B/U1}= |
| = |
| = P(B)= |
| =0,2 ... |
| | P{U1} | | P{U1} | | 10 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale co do tego drugiego nie jestem w 100% pewien
9 lip 16:10
PW: Pytanie drugie dotyczyło
| | P(U1∩B) | |
(1) P(U1|B)= |
| |
| | P(B) | |
Występujące liczniku
P(U
1∩B)=P(B∩U
1) liczymy znowu z prawdopodobieństwa warunkowego
a więc
(2) P(B∩U
1)=P(B|U
1)P(U
1).
Wstawiamy (2) w (1):
| | P(B|U1)P(U1) | |
P(U1|B)= |
| , |
| | P(B) | |
| | 2 | | 1 | |
wszystko mamy: P(B) policzone wyżej, P(B|U1)= |
| ,P(U1)= |
| . |
| | 10 | | 2 | |
9 lip 18:40