8 lip 18:06
natalia: za drugi nie płacisz
8 lip 18:20
natalia: poczytaj na stronie uczelni
8 lip 18:20
V.Abel: czyli papiery można składać w obu ?

chyyba dobrze rozumiem

ok, ale nigdzie nie ma info na temat, że za drugi kierunek, który de facto JEST na innej
uczelni − nie płacisz
przed maturą było głośno, że za drugi się płaci...
8 lip 18:27
natalia: przejdź gothica 3 to się dowiesz
8 lip 18:52
natalia: wydaje mi się że zdecyduj się na jaką uczelnię chcesz iść.
8 lip 18:54
natalia: wybierz jedną i złóż papiery, za drugi kierunek się nie płaci według politechniki poznańskiej
na przykład.
8 lip 18:54
Trivial: Są limity punktów ECTS. Po ich przekroczeniu trzeba coś tam płacić. Proponuję poczytać.
8 lip 19:01
V.Abel: ale gdzie o tym czytać?, no szukam i szukam w necie i nie ma tak stricte jasno powiedziane ! !
!
8 lip 20:09
8 lip 20:20
V.Abel: dzięki

ale dajmy na to, że ja chcę studiować tylko jeden kierunek, a dostałem się na dwie uczelnie i
nie wiem (jeszcze) co wybrać, zatem czy MOGĘ ZŁOŻYĆ WYMAGANE DOKUMENTY NA OBIE UCZELNIE?
8 lip 20:33
Trivial: Widzę, że niedokładnie przeczytałeś.

W którymś z tych artykułów jest napisane, że "płaci"
się tylko za przedmioty zaliczone. Czyli tym bardziej możesz sobie składać nawet na 10
uczelni, z których później wybierzesz jedną.
8 lip 20:42
V.Abel: ufff, ok, jestem tak zakręcony, że faktycznie mogłem przeoczyć..

DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC

p.s. ale czy to na pewno jest fair? no bo dajmy na to, że taki delikwent dostanie się na te 10
uczelni, czyli blokuje miejsca innym...
8 lip 20:47
Trivial:
V.Abel, w sumie to nie wiem po co składać na kilka uczelni żeby potem wybrać jedną. Nie
lepiej od razu wybrać?
8 lip 20:51
V.Abel: Trivial wiesz, to nie takie proste w moim przypadku...

jednak, nawet, dajmy na to, że się dostanę na obie, muszę wybrać jedną z nich, a termin oddania
papirusów jest "na styk", ledwie się zazębia...a szczerze to chętnie studiowałbym oba te
kierunki, ale to może być...hmm.. pracochłonne..

p.s. mogę spytać co Ty studiujesz?
8 lip 20:57
Trivial: Zgaduj. (:
8 lip 20:59
bezendu: Informatyka Stosowana AHG
8 lip 21:00
Trivial: bezendu, zepsułeś zabawę.
8 lip 21:01
bezendu: przepraszam
8 lip 21:02
V.Abel: auć

mam jeszcze pytanko, mianowicie studiując matematykę będę musiał walczyć z informatyką, czy
tylko z technologią informacyjną *?
*poprawnie napisałem?
8 lip 21:04
bezendu: V.Abel Ty piszesz maturę za rok czy w tym roku pisałeś ?
8 lip 21:06
Trivial: Odpowiedź znajdziesz w syllabusie swojego kierunku.
8 lip 21:06
V.Abel: w tym roku pisałem i jestem zielony... dziwna jest dla mnie trochę strona wmi.amu.edu.pl −−
gdzie ejst info o przedmiotach? i jak ogarnąć o co chodzi?
8 lip 21:16
Trivial: Nie wiem, poszukaj syllabusa (dokładna rozpiska zajęć na wszystkich semestrach).
8 lip 21:18
bezendu: i jak wyniki
8 lip 21:19
8 lip 21:20
V.Abel: dobrze, mogło być lepiej

96 podst&rozszerz
8 lip 21:20
V.Abel: wychodzi na to, że ja nie wiedzieć co to być syllabus, być mi głupio i musieć podziękować i
przeprosić

* nie ma głupich pytań jakby co
8 lip 21:22
Trivial: aż chce się powiedzieć: error 404. przeprosiny nieprzyjęte!
8 lip 21:26
V.Abel: Wiem Trivial, jak bardzo szanujesz język polski − ja też, aczkolwiek od żartów jeszcze nikt nie
umarł

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
9 lip 15:00
9 lip 17:32
use: @Trivial mam do ciebie pytanko bo sie tak ogolnie zastanawiam jak to jest na tym AGH bo z tego
co widze to na kazdym wydziale jest informatyki wiec zastanawiam sie czym to sie niby rozni
prucz tego ze na jedna infe dostana sie osoby z 400 puntami a na druga z 850 , powiem szczerze
ze tego nie czaje
9 lip 17:41
Trivial: Jakie jest pytanie?
9 lip 17:59
use: Pytanie jest takie czym sie rozni informatyka jedna od drugiej miedzy tymi wydzialami

(a co
nie wynika to z wczesniejszej wypowiedzi ^^ )
9 lip 19:35
9 lip 21:02
use: czyli mam rozumiec ze to wszystko implikuje ze roznią sie jakoscią
9 lip 21:21
Trivial: No raczej. Różnią się przede wszystkim programem studiów. Inaczej nie byłoby sensu robić tylu
kierunków o tej samej nazwie.
9 lip 21:23
V.Abel: co doradzicie.. zacząć się uczyć niektórych rzeczy już w wakacje, czy czekać do.. października?
9 lip 22:13
use: Sens moze by i byl

Ja tam nie trace czasu ucze sie już teraz

zresztą czlowiek cale zycie sie uczy ( oczywsicie
nie wylewam siódmych potow ale cos tam robie ) ^^
9 lip 22:15
Dominik: V.Abel, jesli uwazasz, ze dobrze opanowales wiedze z LO to po prostu odpoczywaj. na studiach
nie jest wymagane posiadanie dodatkowej wiedzy i jesli rzeczywiscie idziesz tam z zamiarem
ksztalcenia sie to nie powinienes miec problemow.
9 lip 22:17
V.Abel: taak, żeby jeszcze człowiek wiedział co naprawdę wie
use gdzie się dostałeś i/lub co studiujesz−−> jaki kierunek?
9 lip 22:26
use: Dokladnie dominik jednak z drugiej strony jezeli ma ochote na cos teraz w wakacje to mysle ze
nic nie stoi na przeszkodzie, wiadomo ze nie mozna sie zmuszac do czegokolwiek wiec mysle ze
najlepiej jest samemu zdecydowac jezeli nie jest to dla ciebie problem i lubisz matme to
wydaje mi sie ze nic zlego nie zrobisz uczac sie juz teraz

Wiadomo jezeli ma to byc dla
ciebie "droga przez meke " to lepiej sobie daruj i odpoczywaj tak jak radzi dominik ^^ takie
moje zdanie
9 lip 22:28
use: ja zaczynam studia w tym roku od października i dostalem sie na AGH matma stosowana ^^
9 lip 22:29
V.Abel: oui, ale nie odpowiedziałeś na pytanie
9 lip 22:29
V.Abel: aha, na wow, mogę spytać jak tam matura z matmy?
9 lip 22:30
V.Abel: wow* bez "na"

sorry
9 lip 22:30
use: z matmy slabo 86%
9 lip 22:33
Dominik: u mnie 98%
9 lip 22:34
use: 86% z matmy i angielski podstawa 70% wiec wsumie z tego mam na AGH 814 pkt maksymalnie mozna
mieć 1000pkt a próg w tym roku na matme był 765pkt w tamtym 728 bodajże wiec tendencja
wzrostowa

Ale ciesze sie ze sie udało
9 lip 22:35
use: dominik a poprawiasz mature w przyszlym roku

Ja mysle nad tym bo calkowicie na lajcie bym
podszedl to moze dałoby rade 100% ^^
9 lip 22:37
Dominik: raczej nie bede mial czasu, zeby zawracac sobie glowe takimi bzdurami jak matura.

zreszta
nie widze co moglbym poprawic.
9 lip 22:38
9 lip 22:39
use: no w twoim przypadku to mialbys maly margines blędu jezeli chcialbys to poprawic, a wlasciwie
zaden wiec ciezka sprawa chociaż juz na luzie pisana matura to calkiem inna bajka

a czy jest sens moze i nie ale wiesz odwiedziloby sie stare mury szkoly porozmawialo z
nauczycielami

ja tam niektórych milo wspominam ^^
9 lip 22:41
Trivial: wow poprawianie matury dla relaksu. Ciekawe podejście.
9 lip 22:41
use: a co Trivial nie mów mi że dla ciebie matura to jakieś wyzwanie
9 lip 22:42
bezendu: Trivial a co myślisz o pisaniu matury do relaksu ?

nie żeby mieć jak najwięcej procent
tylko żeby się zrelaksować
9 lip 22:42
Trivial:
bezendu, no pewnie. już lecę zdawać żeby mieć jak najwięcej procent (relaks nieziemski).
use, wyzwanie czy nie i tak nikt na to potem nie patrzy.
9 lip 22:46
Dominik: taaaak, na pewno odwiedze moja ukochana szkole, w ktorej na miesiac przed maturami zmuszono
mnie do odejscia, bo by mnie do niej nie dopuszczono...
9 lip 22:48
use: Trivial ale to przeciez nie chodzi o to czy ktos patrzy czy nie , wiele rzeczy bezsensownych
sie w zyciu robi co pradzisz. A poprawiając maturke dla zasady bo troche slabo mi poszla
spotkam sie z nauczycielami, pogadama powspominam wiesz jak jest, stare smieci
9 lip 22:48
V.Abel: taak, tegoroczni maturzyści też chcieli być zrelaksowani pisząc maturę z matmy, mój kumpel z
ławki miał 100% z obu poziomów, oddawał pierwszy i za każdym razem, szedł na pizze twierdząc,
ze ona mu daje weny

*matura dla relaksu

, czemu nie

?
9 lip 22:49
use: @dominik to mówisz ze az tak jechales po bandzie
9 lip 22:49
V.Abel: dominik, a czymżeś podpadł ?
9 lip 22:51
Dominik: no najlepszym uczniem nie bylem; prawde mowiac nalezalem do tych gorszych, przynajmniej jesli
patrzec na oceny. moim rekordem byl semestr, ktory zakonczylem piecioma jedynkami (nie
zagrozeniami, bo ich ogolem bylo siedem).

no ale co poradzic, trzy lata w liceum to za duzo
czasu, by sie martwic takimi glupotami jak nauka.
9 lip 22:52
Dominik: a nota bene z klasy najlepiej napisalem polski, przez ktory musialem odejsc oraz w calej szkole
majze.
9 lip 22:52
Dominik: sredniej nawet nie licze, bo az wstyd byloby na to patrzec.

ponizej 3.0 oczywiscie. a z
ukochanej krolowej nauk mam na koniec trojke!
9 lip 22:53
use: i jaki z tego morał panowie
9 lip 22:55
Trivial: Morał jest taki: nie ma co powtarzać matury dla picu.
9 lip 22:55
use: ja jeszcze czekam na wyniki zawodowego egzaminu
9 lip 22:56
Dominik: puenta taka, ze z calych trzech lat edukacji najwiecej sie nauczylem siedzac w domu w trzeciej
klasie. a moral? lepiej sobie tym nie zawracac glowy.
9 lip 22:57
use: ciekawe czy dobrze naprawilem tą suszarke czy nie ( bo w tym roku byla suszarka do naprawy
wszystko fajnie tylko naprawia sie opisowo

) niezłe jaja ^^
9 lip 22:57
use: Ja widze jeden morał ;
Morał jest jeden ogolnie znany ze lepiej siedziec w domu i uczyc sie samemu a nauczycieli
wyp... na zbity ryj ^^ mature zrobic ogolnodostepna dla kazdego do zdawania i ubiegania sie na
studia tylo cieawe do czego by to doprowadzilo ^^ napeweno bytloby wiecej w budzecie panstwa
^^
9 lip 22:58
V.Abel: Dominik − gratuluję jak wyciągnąłeś po czymś takim 98 z rozszerz
9 lip 23:02
Trivial: Szczerze mówiąc więcej w "budżecie państwa" jakoś do mnie nie przemawia. Co będą mieli z tego
ludzie?
9 lip 23:02
use: no wiesz przy tych baranach co są w tej chwili u steru to raczej ... nie wiem
9 lip 23:04
imię lub nick: ja myślę o tym aby w drugiej klasie (LO) mieć świadectwo z paskiem na koniec .
Co o tym sądzicie , opłaca się ?
Niby z matmy i fizyki mam 5 ale rodzice nie wierzą ,że dam sobie rade na studiach ,bo z innych
przedmiotów mam 3. Oni uważają ,ze w liceum powinno się z wszystkiego uczyć.
Chciałbym zmienić ich zdanie i samego siebie podbudować

Ciekaw jestem czy to jest realne w moim przypadku .
14 lip 21:52
Dominik: swiadectwo z paskiem mialem tylko w pierwszej gimnazjalnej, do tego naciagane przez niektorych
nauczycieli. olej to i ucz sie tego, czego potrzebujesz. pozostale przedmioty na zasadzie co
lubisz/by zdac, jak uwazasz. rodzicami sie nie przejmuj − to oczywiste, ze chca bys mial same
5.
14 lip 21:56
imię lub nick: Dzięki Dominik za odpowiedź

Na ciebie zawsze można liczyc

Znasz może jakiś dobry na powtórzenie wszystkiego co było z matematyki w ostatnim roku?
Mam ćwiczenia z Oficyna Edukacyjna * Krzysztof Pazdro
Czy przerabiać je w wolnym czasie ? Jeżeli tak to wybierać po 2 przykłady z zadania i dalej ?
14 lip 22:05
Mila: do Imię