8 lip 13:22
Saizou : no to może coś takiego:
1) Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji
przecinają się w punkcie (2;4)i wraz z OX ograniczają trójkąt o polu 12. Wyznacz wzory tych
funkcji
8 lip 13:27
fx: Odcinek |ω0X| = 4 i jest odległością punktu ω(2;4) od osi 0X.
P(a, ω0X) = (ω0X * ) = 12 ⇔ a = 6
a = |ση| gdzie σ=(−x, 0), η(x, 0)
| | ⎧ | x = 3 | |
| |−x| + |x| = 6 ⇔ 2|x| = 6 ⇔ |x| = 3 ⇔ | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x = 3 | |
f(3) = 0
f(2) = 4
f(x) = 4x − 12
g(−3) = 0
g(2) = 4
ok?
8 lip 14:09
pigor: ... , f(x)= −4x+12 . ...
8 lip 14:38
fx: U...
3a + b = 0
2a + b = 4
3a = −b
a = −b/3
−b = 12
b = −12
f(3) = 3a − 12 = 0
3a = 12
a = 4
f(x) = 4x − 12
Gdzie mam błąd?
8 lip 14:49
pigor: ..., znajdź sobie, bo nie chce mi się szukać, a widzę tylko, że punkt (2,4) nie spełnia
twojego równania i tyle . ..
8 lip 15:01
Saizou : wzory funkcji to
f(x)=0,8x+2,4
h(x)=−4x+12
8 lip 17:05
Mila:

m: y=ax+b
n: y=a'x+b'
C=(2,4)
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| |AB|*h⇔12= |
| *|AB|*4⇔|AB|=6 |
| | 2 | | 2 | |
C∊m, C∊n
m: 4=2a+b i n: 4=2a'+b'
m: y=ax+4−2a
| | 2a−4 | |
ax+4−2a=0⇔ax=2a−4⇔x= |
| |
| | a | |
|4a−8|=6|a|
4a−8=6a lub 4a−8=−6a
2a=−8 lub −10a=−8
−x=−3
spr.
m: y=−4x+12
8 lip 17:28
fx: Mila

, jak zawsze rozwiałaś wszystkie wątpliwości.
8 lip 21:03
Mila: Zapomniałam, że nie trzeba rozwiązywać.
8 lip 21:15
Saizou : można też tak
a=6
zatem odległość od punktu (0:0) musi wynosić 3, bo miejsca zerowe są liczbami przeciwnymi,zatem
przecinają oś X w punktach (3:0) oraz (−3:0) i wystarczy ułożyć równania prostych
przechodzących przez 2 punkty
8 lip 21:20