Dla jakich wartości m
67543: Dla jakich wartości współczynnika m współrzędne punktu przecięcia wykresów funkcji f(x)= −2x +
m i g(x) = − 13x + 23 są parą liczb:
* dodatnich
* o różnych znakach?
17 wrz 17:24
67543: pomóżcie bo nie wiem jak to zrobić nic zgodnego z odpowiedziami mi nie wychodzi
17 wrz 17:35
Eta:
odp:

1) m€(
47 , 2)
2) m€( −∞,
47) U ( 2, ∞)
17 wrz 17:37
67543: problem w tym iż w odpowiedziach mamy
dodatnie: (23;4)
rozn. zn: (−∞;23) lub (4;∞)
17 wrz 17:45
Eta:
tak,, ja się pomyliłam ( słabo widzę

zaraz Ci napiszę
17 wrz 17:51
Eta:
f(x ) = g(x)
więc : −
13x +
23 = −2x +m => 5x = 3m − 2
| | 3m −2 | | −6m +4 +5m | |
więc g(x) = y = −2* |
| +m => y = |
|
|
| | 5 | | 5 | |
warunek zadania: x >0 i y>0
| | 3m −2 | | 4 −m | |
zatem |
| >0 i |
| >0
|
| | 5 | | 5 | |
to: 3m −2 > 0 i 4 −m >0
m >
23 i m < 4
więc : m€(
23, 4) −−− to odp. do (1)
(2)
x >0 i y<0 lub x <0 i y>0
dokończ i jako odp podaj sumę przedziałów
można też tak zapisać ten warunek:
x*y <0 ( bo iloczyn liczb o przeciwnych znakach jest ujemny)
więc ( 3m −2)( 4 −m) <0
miejsca zerowe to: x =
23 i x = 4
parabola ramionami do dołu ,
więc wartości ujemne są dla:
x€ ( −∞.
23) U ( 4 , ∞)
Ps: teraz już jest ok. ... przepraszam za pomyłkę
17 wrz 18:01