Funkcja kwadratowa
nowy:

O ile jednostek należy przesunąć parabolę y=−x
2−4x−1 do góry, aby otrzymana parabola miała z
parabolą y=x
2−4x+5 dokładnie jeden punkt wspólny.
6 lip 17:49
ICSP: o ile jednostek wiec załóżmy że o m
przesuwamy parabolę do góry o m jednostek :
y = −x2 − 4x − 1 + m
Szukamy punktów wspólnych(rozwiazujemy układ równań)
y = −x2 − 4x − 1 + m
y = x2 − 4x + 5
stąd :
x2 − 4x + 5 = −x2 − 4x − 1 + m
2x2 + 6 − m = 0
jeden punkt wspólny ⇒ jeden pierwiastek ⇒ Δ = 0 ⇒ m=6
Należy przesunąć o 6 jednostek w górę
6 lip 17:56
6 lip 18:37
Mila:
y=−x2−4x−1
y=x2−4x+5
[a,b]=[0,b] wektor przesunięcia
f(x)=−x
2−4x−1 po przesunięciu o wektor [0,b] ma wzór : g(x)=f(x−0)+b
g(x)=−x
2−4x−1+b
−x
2−4x−1+b=x
2−4x+5 ⇔
2x
2−b+6=0
2x
2=b−6 ma jeden pierwiastek ⇔b−6=0
⇔b=6
[0,6] wektor przesunięcia
g(x)=−x2−4x+5
spr.
−x
2−4x+5=x
2−4x+5
x=0
y=5
6 lip 22:11
pigor: ... zauważmy, że tu |1|=|−1|=1 współczynników przy x
2 i różnica wyrazów
wolnych 5−(−1)= 6 to składowa y szukanego wektora
[0,6] przesunięcia . ...
6 lip 22:52