Mam pytanie dotyczące pierwiastków jeśli mam p{24} to go rozkładam na czynniki:
kamczatka: Mam pytanie dotyczące pierwiastków
jeśli mam √24
to go rozkładam na czynniki:
24|2
12|2
6|2
3|3
1
I z tego wynika że to będzie 2√6 czy 4√3 ?
3 lip 09:35
kamczatka: Bo mam takie zadanie i chciałem spytać czy dobrze je zrobiłem:
Liczba (√6−√2)2 jest rowna:
(√6−√2)2 = 6 − 2(√6*√2)+2=8−2(√6*√2)=8−(√12*√4)=8−√48=8−4√3
3 lip 09:48
kamczatka: czy wystarczyło zrobić tak:
6−2*√12+2= 8−2*2√3= 8−4√3 ?
3 lip 09:53
AS: 2*√6
8 − 4*√3
3 lip 10:09
kamczatka: mógłbyś rozpisać jak obliczyłeś 2*√6?
3 lip 10:36
AS: Zgodnie z Twoim rozkładem mamy
√24 = √2*2*2*3 = √4*6 = √4*√6 = 2*√6
3 lip 10:55
5-latek: Np
√24=
√4*6=
√4*
√6=2
√6
Mozna tez zauwazyc ze
√48=
√16*3=
√16*
√3=4
√3 to 8−
√48=8−4
√3 
takie proste pierwiastki to powinienes zauwazyc . jesli chodzi o inne to dobrze zaczales
rozkladac na gorze na czynnki pierwsze tylko pamietaj z etam miales pierwiastek
czyli
√24=
√2*
√2*
√2*
√3=2*
√2*
√3=2
√6
3 lip 11:12
3 lip 11:28
kamczatka: ale chyba tam gdzie jest 2(√6*√2) to wyliczyłem że to (√12*√4) bo liczyłem 2*√6 i wyszło mi
√12 a to błąd jest ? Bo powinno być 2√6 ale potem już inaczej dobrze rozpisałem
3 lip 12:09
use: dokladnie , mnozyc mozna tak 2 *
√6 to 2
√6
a tak jak ty pomnozyles 2 *
√6 ≠
√12 bo zobacz ; 2 *
√6 =
√4 *
√6 =
√4*6=
√24
tylko takie dzialnie nie ma sensu bo zazwyzaj chcemy upraszczac pierwiastki a nie rozszerzac
3 lip 12:17
kamczatka: bo pierwiastki np. tak √2*√3 można mnożyć ?
3 lip 12:53
krystek: √2*√3=√2*3 masz √a√b=√a*b
3 lip 12:56
kamczatka: √6 wyjdzie
3 lip 12:57