Aksjomat
bezendu:
Udowodni, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność
a2+b2+4≥2(a+b−ab)
a2+b2+4≥2a+2b−2ab
a2+b2+4−2a−2b+2ab≥0
a2−2a+b2−2b+4+2ab≥0
a(a−2)+b(b−2)+2(2+ab)≥0
co dalej z tym ? o ile to jest prawidłowe ?
30 cze 20:03
Trivial:
a2 + b2 + 4 ≥ 2(a+b−ab)
(a2 + 2ab + b2) − 2(a+b) + 4 ≥ 0
(a+b)2 − 2(a+b) + 4 ≥ 0
(a+b − 1)2 + 3 ≥ 0 OK.
30 cze 20:14
bezendu: Dzięki
30 cze 20:14
Trivial: bezendu, piszesz maturę za rok?
30 cze 20:16
bezendu: tak
30 cze 20:17
Trivial: a zdecydowałeś już na jakie studia się wybierasz?
30 cze 20:18
Dominik: a2 + b2 + 4 ≥ 2(a + b − ab)
a2 + b2 + 2ab − 2(a + b) + 4 ≥ 0
a + b = t
t2 − 2t + 4 ≥ 0
t2 − 2t + 1 + 3 ≥ 0
(t − 1)2 + 3 ≥ 0
30 cze 20:18
Dominik: oj, spoznilem sie, wypadlem z formy.
30 cze 20:19
Trivial:
30 cze 20:19
bezendu: Tak, zdecydowałem ale jeszcze uczelni nie wybrałem
30 cze 20:20
Trivial: wow. widzę że tylko ja decydowałem w ostatniej chwili.
30 cze 20:21
bezendu:
30 cze 20:22
30 cze 20:23
Dominik: ja prawde mowiac cale liceum chcialem isc na finanse. niestety w moim zyciu troche sie
poprzewracalo i takie studia nie bylyby dla mnie korzystne, wiec przypomnialem sobie moja
dawna milosc − informatyke. i w sumie moze i lepiej, te studia sa zdecydowanie ciekawsze.

a
w sumie moglbym zlozyc pamiery na miedzykierunkowe ekonomiczno−matematyczne na UW i walczyc o
dwa dyplomy.
30 cze 20:24
Dominik: papiery*
30 cze 20:24
Dominik: przerobilem tylko kielbase i arkusze maturalne od pazdro (niebieskie).
30 cze 20:24
Dominik: kupilem jeszcze czerwony aksjomat, ale nawet nie otworzylem.
30 cze 20:25
Trivial: Dominik, ja mam wrażenie, że finanse to tylko zimna kalkulacja.
30 cze 20:25
bezendu: @Dominik Ty do wszystkich zadań typu wykaż wprowadzasz pomocniczą t ?
30 cze 20:25
Trivial: bezendu, zmienne pomocnicze są fajne. Ja też się zastanawiałem czy nie wprowadzić.
30 cze 20:26
bezendu:
Trivial właśnie zauważyłem, że bardzo upraszczają rozwiązanie
30 cze 20:27
Dominik: zazwyczaj nie wprowadzam, takie rzeczy sie widzi bez problemu jak sie zaznajomi z roznymi
trikami. w poscie umiescilem, zebys na pewno zrozumial.

Trivial, i pewnie masz racje. na finanse chcialem isc, bo zamierzalem isc w biznes rodzinny;
niestety, zostalem osierocony.
30 cze 20:28
Trivial:
Dominik, przykro mi z tego powodu.

Mam nadzieję, że polubisz informatykę.
30 cze 20:30
Trivial: Dominik, chcesz jakieś zadanko z programowania?
30 cze 20:32
bezendu: @Dominik jakie tricki masz na myśli

mam nadzieję, że kiedyś tu je zaprezentujesz na forum
30 cze 20:34
Dominik: dzieki Trivial, takie slowa, choc proste, wiele znacza. informatyke w sumie od zawsze kochalem,
choc taka to milosc, ze o materiale z zakresu studiow niewiele wiem. ale od podstawowki smigam
na linuksie, drobna zajawka.

za zadanie skromnie podziekuje, porobilem troche spoja i
uwazam, ze czas na chocby miesiac wakacji.
30 cze 20:34
Dominik: te triki to nic skomplikowanego, bo w zasadzie kiepski jestem − zadnej nierownosci z poziomu
OMa nie rusze (gadajcie z Vaxem

). cala sztuka w szkole sredniej polega na zauwazeniu
wzorow skroconego mnozenia, ot co.
30 cze 20:35
bezendu:
30 cze 20:36
Trivial:
bezendu, masz zadanko na ćwiczenie "trików":
Rozwiąż układ równań
a
3 + 15ab
2 = −2
3a
2b + 5b
3 = 1
| | 1 | | 1 | |
Rozwiązanie: (a,b) = (− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
30 cze 20:46
bezendu:
tylko ja tu nie widzę tego triku
30 cze 20:58
Dominik: przypomina wzorek (a + b)
3, choc nie moge nic wymyslic. dawaj Trivial wskazowke!
30 cze 21:01
Trivial:
Wskazówka:
sprawdzić, że a = 0 nie rozwiązuje układu równań i dokonać podstawienia b = a*u.
30 cze 21:02
bezendu:
Niech a i b będą liczbami całkowitymi. Udowodnij że:
M=(a+b)
4−2(a
2+b
2)(a+b)
2+2(a
4+b
4) jest kwadratem liczby naturalnej
a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4−2(a
3+a
2b+ab
2+b
3)+2a
4+2b
4=
a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4−2a
3−2a
2b−2ab
2−2b
3+2a
4+2b
4=
4a
3b+6a
2b
2+4ab
3−2a
3−2a
2b−2ab
2−2b
3
3a
4+3b
4+2ab(2a
2+3ab+2b
2)−2a
2(a−b)−2b
2(a−b)=
jak dalej to zrobić ?
Trivial Twoje zadanie mnie przerosło
30 cze 21:23
ZKS:
Zgodnie z uwagą którą zamieścił
Trivial. Jeżeli nikt nie robi to sobie zrobiłem.
Przepraszam za wtrącenie się i proszę o ułaskawienie.

Po dodaniu stronami otrzymujemy
a
3 + 15ab
2 + 3a
2b + 5b
3 = −(3a
2b + 5b
3)
| | 1 | |
a3 + 15ab2 + 6a2b + 10b3 = 0 / * |
| ≠ 0 (zauważamy że b = 0 nie spełnia równania). |
| | b3 | |
| a3 | | a | | a2 | |
| + 15 |
| + 6 |
| + 10 = 0 |
| b3 | | b | | b2 | |
t
3 + 6t
2 + 15t + 10 = 0
t
3 + 1 + 6t
2 + 15t + 9 = 0
(t + 1)(t
2 − t + 1) + (t + 1)(6t + 9) = 0
(t + 1)(t
2 + 5t + 10) = 0
Podstawiam do drugiego równania i otrzymuję
3a
3 + 5a
3 = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 = |
| ⇒ a = |
| ∧ b = |
| . |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
30 cze 21:23
Trivial: ZKS, od kiedy t + 1 = 0 ⇔ t = 1?
30 cze 21:26
30 cze 21:27
ZKS:
Heh przepraszam
Trivial poniosła mnie fantazja wyobraźni.
30 cze 21:31
ZKS:
Co do Twojego bezendu zadania to zrobiłem w ten sposób.
(a + b)4 − 2(a2 + b2)(a + b)2 + 2(a4 + b4) =
(a + b)2[(a + b)2 − 2a2 − 2b2] + 2a4 + 2b4 =
(a + b)2[−(a − b)2] + 2a4 + 2b4 =
−(a2 − b2)2 + 2a4 + 2b4 =
−a4 + 2a2b2 − b4 + 2a4 + 2b4 =
a4 + 2a2b2 + b4 = (a2 + b2)2
Zatem liczba M jest kwadratem liczby naturalnej.
30 cze 21:46