tozsamosc algebraiczna
abc: Jak udowodnić, że √5 − 2 jest sześcianem liczby √5 − 12? Wiem, że było już tu takie
zadanie, jednak nie mogę go znaleźć.
22 lut 21:04
Beti: | | √5−1 | | (√5−1)3 | | 5√5 − 15 + 3√5 − 1 | | 8√5−16 | |
( |
| )3 = |
| = |
| = |
| = √5−2 |
| | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
cbdu
22 lut 21:09
abc: dzięki za odp., jednak nie do końca o taki dowód mi chodziło; źle sformułowałem treść pytania;
chodzi o to jak znaleźć takie w, że
w3 = √5 − 2
22 lut 21:13
Trivial:
Można przewidzieć
w jako kombinację liniową a + b
√5 gdzie a,b − liczby wymierne.
w
3 = (a+b
√5)
3 = a
3 + 3
√5a
2b + 15ab
2 + 5
√5b
3
= (a
3+15ab
2) + (3a
2b + 5b
3)
√5 =
√5 − 2
| | ⎧ | a3+15ab2 = −2 | |
| | ⎩ | 3a2b + 5b3 = 1 |
|
| | b | |
Dokonujemy podstawienia b = a*u → u = |
| . a,b − wymierne ⇒ u − wymierne. |
| | a | |
| | ⎧ | a3+15a3u2 = −2 | |
| | ⎩ | 3a3u + 5a3u3 = 1 |
|
Dzielimy równania i mamy:
10u
3 + 15u
2 + 6u + 1 = 0
Przewidujemy pierwiastek u = −1.
10 15 6 1
−1 10 5 1 0
(u+1)(10u
2+5u+1) = 0
Δ < 0
Zatem u = −1, czyli b = −a. Podstawiamy do pierwszego równania:
a
3 + 15a
3 = −2
Zatem:
22 lut 22:25
abc: już myślałem, że pozostanę z brakiem rozwiązania, a tu miłe zaskoczenie; dzięki serdeczne za
klarowne wytłumaczenie; na to, że można tak elegancko rozwiązać ten układ wykorzystując
kolejną zmienną nigdy bym nie wpadł
22 lut 23:00