matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyy
llaaa:
w ciagu geometrycznym a3=12 , a8=3/8 Oblivz a1 i q
30 cze 14:25
bezendu:
masz tu koło ratunkowe
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
30 cze 14:28
Janek191:
a
n
= a
1
*q
n −1
=============== a
3
= 12 ⇒ a
1
*q
2
= 12
3
3
a
8
=
⇒ a
1
*q
7
=
8
8
zatem
a
1
*q
7
3
=
: 12
a
1
*q
2
8
1
1
1
q
5
=
⇒ q =
5
√
=
32
32
2
oraz a
1
*q
2
= 12
1
1
a
1
= 12 : q
2
= 12 : (
)
2
= 12 :
= 12*4 = 48
2
4
1
Odp. a
1
= 48, q =
2
=======================
1 lip 18:08