mm4: Oblicz; √x2+16x+80
proszę o pomoc
21 wrz 22:24
b.: Nie bardzo jest co tu obliczać, tego wyrażenia nie da się jakoś prościej zapisać...
Treść na pewno ok?
22 wrz 09:52
mm4: Tak naprawde to mam podane współrzędne punktów na osi współrzędnych, które tworzą
trójkąt:
A=(6,-2)
C=(-8,-4)
D=(x,-8)
Ze wzoru:
|AB|=
√(x1-x2)2+(y1-y2)2 wyliczam:
|AC|=10
√2
|CD|=
√x2+16x+80
|AD|=
√x2-12x+72
Kąt CDA jest równy 90stopni.
Chce teraz policzyć odciętą dla punktu D i chcialem to zrobić z twierdzenia cosinusów.
Wiem jak to zrobić tylko jest problem, ponieważ odległości |CD| i |AD| mają taką postać
jak napisalem.
Wie może ktoś co z tym zrobic
22 wrz 10:32
mm4: chyba zeby to policzyć z twierdzenia pitagorasa?
22 wrz 10:35
b.: Proponuję użyć iloczynu skalarnego wektorów
1629: wektory CD i DA muszą być
prostopadłe, czyli ich iloczyn skalarny musi być = 0. Tak chyba będzie najłatwiej.
Tw. Pitagorasa/kosinusów też doprowadzi do wyniku, pamiętaj, że trzeba w tych
twierdzeniach brać KWADRATY odległości (więc pierwiastki znikną).
22 wrz 12:47