dwumian Newtona
zadanie: | | 1 | |
w rozwinieciu (x+ |
| )8 oblicz skladnik nie zawierajacy x, (x>0). |
| | x | |
ja to rozpisalem i wyszlo 70. (ale ta potega nie byla jeszcze taka duza a co gdyby byly wieksze
da sie zrobic to szybciej?) mysle ze jezeli skladnik ma nie zawierac x to on musi sie gdzies
skrocic.
28 cze 22:28
Nienor: Brawo, musi się skrócić. Tu który to będzie wyraz i dalczego (patrz na jak zmieniają się potęgi

)
28 cze 22:30
zadanie: | | 1 | |
bo przy tym wspolczynniku jest x4* |
| ? |
| | x4 | |
28 cze 22:58
zadanie: da sie to jakos ogolnie zapisac zeby wiedziec jak bedzie przy wiekszych potegach?
28 cze 23:00
Nienor: | | | |
A teraz zastanów się jak się mają do siebie | n i k  |
| | |
28 cze 23:04
Nienor: I ta potęga przy której się skraca.
28 cze 23:04
pigor: ..., a ogólnie widzę to tak :
| | | | | |
składnik (wyraz) Tk+1= | x8−k(1x)k= | x0 ⇔ x8−kx−k= x0 ⇔ |
| | | |
⇔ x
8−2k= x
0 ⇔ 8−2k= 0 ⇔
k=4 , zatem
| | | | | | 8*7*6*5 | |
T4+1=T5= | x0= | = |
| = 7*2*5= 35*2= 70. ... |
| | | | 4*3*2*1 | |
28 cze 23:06
zadanie: no te potegi sa takie same
28 cze 23:08
Nienor: | | | |
Tak potęgi są takie same, co więcej są dokładnie połową 8. A wyraz wolny ma postać | .
|
| | |
Zapisz ja to się ma w przypadku ogólnym i jakie musi być n, żeby to w ogóle zachodziło.
28 cze 23:10
Bogdan:
Tu
207800 zamieściłem wskazówki
| | n + 2 | |
jeśli ck nie zawiera x, to n − k + 1 = k − 1, stąd k = |
| |
| | 2 | |
| | 8 + 2 | | | | 1 | | | |
Dla n = 8: k = |
| = 5, c5 = | x8 − 5 + 1* |
| = | |
| | 2 | | | x5 − 1 | | |
28 cze 23:27
Vizer:
Nienor po sesji już? <3
28 cze 23:31
Nienor: Nie, ale nie chce mi się uczyć
28 cze 23:40
Vizer:
Witaj w klubie, jedynie Ty ratujesz sytuację
28 cze 23:54
Nienor: Zawsze do usług
28 cze 23:55