dwumian Newtona
zadanie: w rozwinieciu (x+2x2)6 oblicz wspolczynnik przy x7.
wiem ze trzeba skorzystac ze wzoru dwumianowego Newtona; w tym przykladzie nie byloby nawet
duzego problemu to rozpisac bo wyrazenie jest do potegi szostej ale zdarzaja sie przyklady
gdzie wyrazenia sa do potegi 15 czy 300 i wtedy bylby wiekszy problem dlatego sa jakies
szybsze sposoby? moze trzeba cos zauwazyc?
25 cze 13:50
Bogdan:
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | anb0+ | an−1b1+ | an−2b2+ ... + | an−kbk+ ... |
| | | | | |
| | | | | | | |
Ciąg (cm}: c1 = | anb0, c2 = | an−1b1, c3 = | an−2b2, ... |
| | | | |
| | | | | |
... , ck = | an−k+1bk−1, ... , cn+1 = | a0bn |
| | | |
| | | |
Trzeba skorzystać z: ck = | an−k+1bk−1 |
| | |
Np.: (x + 2x
2)
345, wyznaczyć współczynnik przy x
456
| | | |
ck = | x345 − k + 1*2k − 1*(x2)k − 1 |
| | |
x
346 − k * x
2k − 2 = x
456 ⇒ 344 + k = 456 ⇒ k = 112
| | | | | |
c112 = | *2111*x456, szukany współczynnik = | *2111 |
| | | |
25 cze 14:30
Tomek: Bogdan mógłbyś spojrzeć na treść mojego 'problemu'?
25 cze 14:32
25 cze 16:27
zadanie: dziekuje
25 cze 19:59
zadanie: bo w tym przykladzie a=x , b=2x2 wiec dlaczego nie mozna napisac (2x2)k−1?
25 cze 20:05
Bogdan:
właśnie tak zrobiłem: (2x2)k−1 = 2k−1*x2(k−1)
25 cze 20:10
zadanie: aaa bo (ab)n=an*bn
rozumiem ze 2k−1 sie opuszcza?
25 cze 20:12
zadanie: ?
25 cze 20:36
Bogdan:
czynnik 2k−1 wchodzi w skład szukanego współczynnika przy potędze zmiennej x
25 cze 20:38