Prawdopodobieństwo
Tomek: Prawdopodobieństwo.
Witam
Od jakiegoś czasu gram na bukmacherce i ostatnio zainteresował mnie temat prawdopodobieństwa
trafienia kuponu, oczywiście jest to trochę sztuczne i nierealne patrząc po samych kursach nie
zważając na inne aspekty typu: miejsce w lidze, forma etc.
Przypuśćmy, że stawiam na 3 spotkania o kursach:
Spotkania 1 x 2
A − B 1.57 3 2.55
C − D 1.77 2.98 2.22
E − F 1.42 3.21 3.21
I patrząc tylko po kursach chciałbym obliczyć jak jest prawdopodobieństwo, że wygrają drużyny
A,C,F − jednocześnie.
Te zdarzenia w końcu nie są równie prawdopodobne.
Mógłby ktoś pomóc bądź jakąś wskazówkę podsunąć?
25 cze 13:48
Tomek: Ma ktoś jakiś pomysł ?
25 cze 14:28
Bogdan:
Tak spróbowałbym oszacować szanse wybranych wyników.
1) Dla tych trzech spotkań dodaję wszystkie stawki, ta suma = 21,93.
| | stawka | |
2) Obliczam wartości ilorazów |
| |
| | 21,93 | |
1 x 2
A − B 0,0716 0,1365 0,1163
C − D 0,0807 0,1359 0,1012
E − F 0,0648 0,1464 0,1464
3) Wybieram wyniki: wygrywają A(1), C(1), F(2).
4) Dodaję liczby: 0,0716 + 0,0807 + 0,1464 = 0,2987, a więc szansa około 30%
Inny wariant.
Jeszcze raz krok 3) i 4) wygra A(1), C i D zremisują (x), wygra E(1),
0,0716 + 0,1359 + 0,0648 = 0,2723, czyli szansa około 27,2%
25 cze 16:01
Tomek: Dziękuje bardzo za pomoc!
25 cze 18:23
Tomek: Tylko coś mi się nie zgadza, dla przykładu wziąłem pierwsze lepsze kursy z dzisiejszych spotkań
z duża różnicą:
A − B 5,45 4,2 1,45
C − D 3,92 3,6 1,73
E − F 1,05 9
G − H 1,25 16 8,5
suma = 56,15
Wybieram, że wygra B(2), D(2), E(1) oraz G(1)
A − B 0,097 0,074 0,025
C − D 0,069 0,064 0,030
E − F 0,018 0,160
G − H 0,022 0,284 0,151
0,025+0,03+0,018+0,22=0,097 ≈ 10%
a dla przykładu wariant gdzie wygrywa:
A(1),C(1),F(2) oraz H(2) wynosi około 48%.
Czyli nie wiem czy dobrze rozumuje, ale liczę szansę przegranej, a nie wygranej, tak?
25 cze 18:43
Bogdan:
Oznaczenia:
1 x 2
X − Y a b c
Wygrywa X, przegrywa Y, stawka a.
Remis, stawka b
Przegrywa X, wygrywa Y, stawka c
25 cze 19:18
Tomek: Tak zgadza się, ale to jest odnośnie jednego spotkania, a tak jak napisałem wyżej mając 3
spotkania jakie jest prawdopodobieństwo, że wszystkie jednocześnie będą wygrane
25 cze 19:21
Bogdan:
Ani razu nie użyłem sformułowania "prawdopodobieństwo". Na podstawie stawek przypisanych
określonym wynikom szacuję przewidywania osób ustalających stawki.
Dla wygranych A, C, F, H otrzymałem sumę w przybliżeniu wynoszącą 0,32 (brałem
liczby z dokładnością do czwartego miejsca po przecinku).
0,0971 + 0,0698 + 0 + 0,1514 = 0,3183
25 cze 19:47
Tomek: A odnosnie mojego pytania, czy da sie obliczyc prawdopodobienstwo?
Tak Bogdan, tylko nie policzyłeś spotkania F, tzn. ja bład tam zrobiłem bo jest to tenis wiec
wartosc 0,160 powinna sie znalezc w kolejnej kolumnie.
Ale co do Twojego wyniku to wartosc 0,3183 ≈ 32% jest czym?
25 cze 19:56
Bogdan:
Można liczbę 0,32 przyjąć jako prawdopodobieństwo uzyskania wybranych wyników.
25 cze 20:01
Tomek: Czyli jest to jednoznaczne z prawdopodobieństwem wygranej ?
25 cze 20:03
Bogdan:
To jest prawdopodobieństwo nie wygranej, a uzyskania wybranych wyników.
25 cze 20:07
Tomek: No tak, ale skoro wybrałem te wyniki, i one zakoncza sie dla mnie pozytywnie to bedzie to
wygrana dla mnie, bo skoro prawdopodobienstwo uzyskania tych wynikow jest rowne 30% to takie
samo jest wygranej. Bo jedno i drugie jest to to samo
25 cze 20:10
Bogdan:
Jeśli rzeczywiście padną obstawione przez Ciebie wyniki, to wygrałeś, a jeśli będą inne
wyniki, to przegrałeś. W takim ujęciu można powiedzieć, że szansa Twojej wygranej wynosi
około 30%.
25 cze 20:36
Tomek: Dziękuje jeszcze raz!
25 cze 20:41