algebra
jo: Proszę mi powiedzieć skąd się wzięła ta jedynka w równaniu
(a+b)(a−b)=a+b
(a+b)(a−b−1)=0
28 cze 13:56
Basia:
(a+b)(a−b) = (a+b)
(a+b)(a−b) − (a+b) = 0
(a+b)(a−b) − 1*(a+b) = 0 // przez 1 możesz zawsze pomnożyć, to nie zmienia wartości
(a+b)*[(a−b)−1] = 0
(a+b)(a+b−1) = 0
28 cze 14:07
Basia: oczywiście ostatnia linijka jest błędna
ma być
(a+b)(a−b−1) = 0
28 cze 14:27
jo: (a+b)(a−b) − 1*(a+b) = 0
po ty równaniu nagle znika to a+b nie wiem dlaczego
28 cze 14:41
Basia: (a+b) wyłączamy przed nawias
28 cze 14:43
jo: aha! Dziękuje
28 cze 14:44
27 wrz 17:58