27 cze 21:15
PW:
Jeżeli a=kp+b, czyli a=b (mod p), to
a2=(kp+b)2=k2p2+2kbp+b2=(k2p+2kb)p+b2, co oznacza że
a2=b2 (mod p).
Być może liczą po prostu „ręcznie”:
skoro 2013=178 (mod 367), to 20132=1782 (mod 367) i cierpliwie wyliczają:
1782=31684=86•367+122, co oznacza że 20132=122 (mod 367).
Dalsze wyliczenia analogicznie, bo mamy kolejne potęgi 20134, 20134 ... − zawsze kwadrat
poprzedniej.
Daaaawno może trochę liznąłem tej teorii i wszystko zapomniałem, ale pisałeś "wszelkie
wskazówki", więc taką prymitywną podaję.
28 cze 01:14
Nienor: O jesteś
PW 
Mam do ciebie pytanie, mógłbyś zerknąc:
207680 i zawyrokować
28 cze 01:28