Układ kartezjański
David: Wierzchołki A i C rombu ABCD są punktami przecięcia prostej o równaniu x − y = 0 z okręgiem o
równaniu x2 + y2 − 4x + 6 = 0. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego rombu wiedząc, że jego
pole jest równe 8.
26 cze 18:27
atE:

Można tak ( bez wektorów)
Rozwiąż układ równań: y=x − x
2+y
2−4x+6=0
otrzymasz współrzędne punktów : A(−1,−1), C(3,3)
Prosta AC: y=x jest prostopadła do pr. DB i S∊ pr. DB
| | xA+xC | | yA+yC | |
DB: y= −(x−xS)+yS , S( |
| , |
| )=.........⇒ S( 1,1) |
| | 2 | | 2 | |
DB: y=.......... ⇒ y= −x+2
B i D € DB ⇒ D(x, −x+2)
| | |AC|*|BD| | |
P= |
| = 8 , |AC|=√42+42= 4√2 |
| | 2 | |
| | 16 | |
to: |BD|= |
| = 2√2, |BS|=√2 |
| | 4√2 | |
|BS|
2= 2 ⇒ (x−1)
2+(−x+2−1)
2=2 ⇒ .............
B( 2,0), D(0,2)
2sposób z wykorzystaniem wektorów ..............
26 cze 19:44
bezendu: Eta
26 cze 19:48
atE:
26 cze 19:54
bezendu:
26 cze 19:55
atE:
Chyba czytasz ten nick ........od prawej do lewej
26 cze 19:56
bezendu: Ciekawe kto by zrobił taki ładny kolorowy rysunek ?
26 cze 20:01
26 cze 20:30
bezendu: 
ale tu jest sposób rozwiązania charakterystyczny dla
Ety
26 cze 20:31
atE:
Eta wysyła
26 cze 20:33
5-latek: bezendu ale to nie wiadomo czy to
Eta gdyz
Eta zawsze na koncu pisze
dokoncz
26 cze 20:33
bezendu:
ja tam swoje wiem i zdania nie zmienię
26 cze 20:37
atE:
26 cze 20:43