prosze o sprawdzenie. Liczy zespolone
cam: dobrze? √(1+i)6=(1+i)3=1−3i−3−i3=−2−3i−i2*i=−2−3i+1*i=−1−3i2=−1+3=2
25 cze 23:32
25 cze 23:34
wredulus_pospolitus:
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
więc nie ... nie jest dobrze (patrz znaki)
25 cze 23:35
cam: a wiec √(1+i)6=(1+i)=1+3i−3+i3=−2+3i+i2*i=−2+3i−1*i=−3+3i2=−3−3=−6
25 cze 23:43
25 cze 23:43
cam: dobrze teraz?
25 cze 23:48
Mila:
(1+i)3=1+3i+3i2+i3=1+3i−3−i=−2+2i
25 cze 23:51
cam: nie moze byc tak jak wyzej wykonalem? co mi z tego ze link jakis dostaje jak nic z tego nie
wiem
25 cze 23:51
cam: dziekuje bardzo
25 cze 23:55
Mila:
Przecież tam masz policzoną część i podana jest wskazówka.
W końcu nikt z nas nie wie, co miałeś podane na wykładzie i ćwiczeniach.
Tak też można, jak zrobiłeś, ale błędnie obliczyłeś potęgę, ponadto to są liczby zespolone i
jeśli masz pierwiastek drugiego stopnia to masz 2 wyniki.
−2+2i
2−2i
26 cze 00:05