matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz:
kamil:
√
(1+i)
6
25 cze 19:12
Mila:
(1+i)
6
=((1+i)
2
)
3
=(1+2i+i
2
)
3
=(2i)
3
=8*i
2
*i=−8i Teraz liczymy
√
−8i
I sposób
√
−8i
=x+iy⇔ (x+iy)
2
=−8i dokończ II) skorzystaj z postaci trygonometrycznej
25 cze 19:59