Zapisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC opuszczoną z wierzcho
TomChuck: Zapisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC opuszczoną z wierzchołka B. Dane są
punkty A=(−1,4) B=(2,3) C=(1,0)
24 cze 18:09
5-latek: poszukaj na forum .Byly takie same zadania .
24 cze 18:51
Janek191:
1) Równanie pr AC
2) Równanie pr BD prostopadłej do pr AC
24 cze 19:14
TomChuck: nie mam punktu D
24 cze 19:29
Janek191:
Nie jest potrzebny do obliczeń. Jest to punkt na prostej AC, taki, że h = I BD I
24 cze 19:33
TomChuck: wyliczyłem AC prostej ogólnej nie pamiętam jak obliczyć prostopadła BD
24 cze 19:43
5-latek: Tu Jankowi chodzilo o to ze wysokosc opuszczona z wierzcholka B bedzie oznaczona jako BD
1. Narysuj uklad wspolrzednych i zaznacz te punkty A,B.C . Teraz widzisz dobrze ten trojkat
Zaznacz na rysunku wysokosc opuszczona z wierzcholka B(oznacz jak BD) . jak pada wysokosc
opuszczona z wierzcholka na bok trojkata −prostopadle, czy moze rownolegle ,czy moze pod
dowolnym katem ?
Wyskoksc zawsze pada na bok prostopadle (czyli pod katem prostym ) .teraz na jaki bok pada
wysokosc opuszczona z wierzcholka B . Pada na bok AC trojkata. Wiec zeby wyznaczyc rownanie
wysokosci to musisz najpierw wyznaczyc rownanie prostej AC(czyli rownanie prostej
przechodzacej przez punkty A i C ) i potem napisac rownanie prostej prostopadlej do AC i
przechodzacej przez punkt B(bedzie to rownanie prostej BD
Wiec wyznacz albo wektorami a jesli nie miales wektorow to w tradycyjny sposob.
24 cze 19:51
5-latek: Miales wektory czy nie ?
24 cze 19:58
TomChuck: nie miałem
24 cze 20:07
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html tam masz warunki rownoleglosci i prostopadlosci prostych .
szcegolnie zobacz na zadnie nr 3 (kikajac na niebieskie )masz rozwiazanie . jesli masz rownanie
prostej AC w postaci ogolnej czyli Ax+By+C=0 to zamien je na postac kierunkowa y=ax+b
24 cze 20:29
Eta:
| | yc−yA | |
Wsp. kierunkowy prostej AC : aAC= |
| = ... = −2 |
| | xC−xA | |
| | 1 | | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej hb : a= − |
| = |
| |
| | aAC | | 2 | |
| | 1 | |
prosta BD : y= |
| (x−xB)+yB |
| | 2 | |
y= 12x+2
24 cze 20:35
5-latek:
24 cze 20:37
TomChuck: dzięki dzięki
24 cze 20:52
pigor: ..., Zapisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC opuszczoną z wierzchołka B.
Dane są punkty A=(−1,4) ,
B=(2,3) , C=(1,0) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : AC
→= [1+1,0−4]= [2,−4]= 2
[1,−2] , więc . ...

1(x−2)−2(y−3)= 0 ⇔
x−2y+4= 0 − szukana wysokość względem boku AC
24 cze 21:55