.
Pawexs: Wyznacz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, jeżeli jego pole powierzchni
bocznej wynosi 18 cm2 i długość najdłuższej przekątnej wynosi √13
24 cze 15:42
Pawexs: Mam opisać oba przypadki
24 cze 15:42
5-latek: Do czego 2 przypadki ?
Pytanie ? co ma w postawie ten graniastoslup? Ma w podstawie szesciokat foremny
teraz popatrz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/882.html
czemu jest rowna polowa najdluzszej przekatnej w szesciokacie foremmnym?.
jak dobrze popatrzysz na rysunek to zauwazysz szeciokat foremmny jest zbudowany z 6 trojkatow
rownobocznych . Polowa [przekatnej = dlugosci boku trojkata rownobocznego
| | √13 | |
Wiec mozemy zapisac ze a= |
| |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
Mozemy wiec zapisac ze Pp=6* |
| cm2 .......wiec policz to pole podstawy tego |
| | 4 | |
graniastoslupa .
Zeby obliczyc objetosc to brakuje man jesze wysokosci tego graniastoslupa bo V=P
p*H
W tym graniastoslupie mamy 6 powierzchni bocznych o wymiarze a*H
Jedno pole powierzchni bocznej = 18:6=3 to mozemy zapisac ze a*H=3 a znasz wiec wylicz H
Mozesz juz policzyc objetosc tego graniastoslupa bo wszystko masz V=p
p*H =........ cm
3
24 cze 18:01
Janek191:
P
b = 18 cm
2
p =
√13
Mamy
P
b = 6 a*h = 18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r = a
Z tw. Pitagorasa mamy
(2 r)
2 + h
2 = p
2
czyli
| | 3 | |
(2a)2 + ( |
| )2 = ( √13)2 |
| | a | |
4 a
4 + 9 = 13 a
2
4 a
4 − 13 a
2 + 9 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −13)
2 − 4*4*9 = 169 − 144 = 25
√Δ = 5
| | 13 − 5 | | 13 + 5 | | 9 | |
a2 = |
| = 1 lub a2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
zatem
=========================
========================
Mamy więc objętość graniastosłupa
V = P
p *h
===========
| | a2 √3 | | 12 √3 | | 3 | |
1) V = |
| * h = |
| *3 = |
| √3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1,52 * √3 | | 2,25 | |
2) V = |
| *2 = |
| √3 = 1,125 √3 |
| | 4 | | 2 | |
Odp. V = 0,75
√3 cm
3 lub V = 1,125
√3 cm
3
========================================
24 cze 19:49
Janek191:
Pomyłka − powinno być
1)
| | a2 √3 | |
V = 6* |
| *h = 1,5 a2 √3*h = 1,5 *1*√3*3 = 4,5 √3 |
| | 4 | |
2)
V = 1,5 a
2 √3*h = 1,5 *(1,5)
2 *
√3*2 = 1,5*2,25*2
√3= 6,75
√3
Odp. V = 4,5
√3 cm
3 lub V = 6,75
√3 cm
3
=======================================
24 cze 20:36