?
Kajaa : Oblicz tozsamość:
cos2αsinα+sin3α=sinα
(1+cosα)(1−cosα)=sin2α
23 cze 22:18
Ajtek:
W pierwszym wyciągnij sinα przed nawias.
W drugim wzór skróconego mnożenia, a poźniej 1−cos2α=1
Wszystko.
23 cze 22:22
Kajaa : a mogłbyś rozwiazac to 2? bo mi nie wychodzi
23 cze 22:30
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzę

.
23 cze 22:31
Kajaa : (1+cosα)(1−cosα)= 12+2cosα−12
23 cze 22:33
Kajaa : nie wiem
23 cze 22:35
Ajtek:
A dlaczego tak

Wzorki masz tutaj
55
23 cze 22:35
Janek191:
( a + b)*( a − b) = a2 − b2
więc
( 1 + cos α)*( 1 − cos α) = 1 2 − cos2 α = 1 − cos2 α = sin2 α
23 cze 22:36
Janek191:
( a + b)*( a − b) = a2 − b2
więc
( 1 + cos α)*( 1 − cos α) = 1 2 − cos2 α = 1 − cos2 α = sin2 α
23 cze 22:36
Janek191:
cos2 α *sin α + sin3 α = sin α
L = cos2 α *sin α + sin3 α = sin α*( cos2 α + sin2α) = sin α * 1 = sin α = P
23 cze 22:40
Kajaa : dziekuje Janek191
23 cze 22:45