oblicz
piotr: a) log2+log15−log3
b) 3log7 2 +log7 56−2log7 8
c)log6 4+log6 27 + log6 3
d)5log4 2−2log4 4+log4 12
prosze też o krótkie wytłumaczenie i o wzory jaki były zastosowane
22 cze 20:21
22 cze 22:17
Janek191:
Np.
a)
log 2 + log 15 − log 3 = log(2*15) − log 3 = log 30 − log 3 = log( 30 : 3) = log 10 = 1
d)
5 log
4 2 − 2 log
4 4 + log
4 12 = log
4 2
5 − log
4 4
2 + log
4 12 =
| | 32 | |
= log4 32 − log4 16 + log4 12 = log4 ( |
| *12) =log4 1 = 0 |
| | 16 | |
23 cze 00:07
esdddddd: log6(3:4:27)
20 paź 21:16
21 paź 21:04
janek191:
| | 1 | |
= log6 |
| = log6 6−2 = − 2 log6 6 = − 2*1 = −2 |
| | 36 | |
21 paź 22:32