geometria
gaba: Dany jest odcinek o końcach A=(10, 2) B=(−2,2) Symetralna tego odcinka ma równanie...?
czyli ciąg dalszy geometrii
19 cze 23:43
gaba: nikt

19 cze 23:52
Jolanta : symetralna przechodzi przez środek odcinka czyli policz wspólrzędne srodka
jest prostopadła do odcinka czyli policz wspólczynnik kierunkowy odcinka a
| | −1 | |
symetralna bedzie miała wspólczynnik |
| |
| | a | |
podstaw do wzoru y=ax+b
19 cze 23:52
Jolanta : wszystko jasne ?
19 cze 23:57
karolina: właśnie nie bardzo. Nie brałam tego wgl w szkole i znam tylko podstawy (mniej wiecej) teraz
pomagam koledze i średnio nam idzie.
20 cze 00:00
Jolanta : czego nie wiesz ?
20 cze 00:02
20 cze 00:03
Eta:

symetralna s ma równanie:
x=6
20 cze 00:05
karolina: bo wychodzą mi współrzędne środka (4,2) i później policzyłam ze wzoru
y=ax+b
2=−3*(−1)+b
2=3+b
b=1
to starałam się zrobić z podręcznikiem ale nie mam zielonego pojęcia co dalej...
20 cze 00:06
Eta:
Przepraszam : oczywiście s:
x= 4
Już nie widzę kratek (pora odpocząć
20 cze 00:07
5-latek: Zawsze rob rysunek . Jesli nie chcesz robic to wektorami (najprosciej ) a wedlug ksiazki to
musisz wyznaczyc wpsolczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez punkty A i B sam
wsolczynnik wystarczy nie musisz pisac calego rownania
| | y2−y1 | |
Oblicz go ze wzoru a= |
| |
| | x2−x1 | |
jak juz wyznaczysz ten wspolczynnik to wyznacz wspolczynnik prostej prostopadlej a
1 do prostej
AB. Warunek prostopadlosci znasz a*a
1=−1 najpierw go wyznacz
20 cze 00:16
Jolanta : | | 2−2 | |
w tym zadaniu a= |
| =0 |
| | −12 | |
jeżeli odcinek AB ma wspólczynnik kierunkowy=0 tzn,ze odcinek jest równoległy do osi X
symetralna jest do niego prostopadła czyli jest równoległa do osi Y jej wzór to x=4 .Obojętnie
jaki punkt na niej wybierzesz zawsze x=4
20 cze 00:25
5-latek:
20 cze 00:41
karolina: @Jolanta dziękuje Ci bardzo <3
20 cze 00:51