obwody
gaba: Mam tu takie zadanie:
Dane są punkty A=(4,1) B=(2,3) C=(0,−3). Obwód tego trójkąta jest równy:...
pogubiłam się gdzieś w środku i wszystko źle powychodziło...
19 cze 23:31
Jolanta : musisz policzyć długości boków ,znasz wzór ?
19 cze 23:32
Jolanta : długość |AB|=√(xB−xA)2+(YB−yA)2
19 cze 23:35
Eta:

|AB|= 2
√2, |AC|=4
√2 , | BC|=
√4+36= 2
√10
Obwód : .........
19 cze 23:35
gaba: bosko. dziękuję wam bardzo
19 cze 23:39
5-latek: policz dlugosc wektora AB → wektora AC→ i wektora BC→lub dlugosc odcinka AB AC i BC zauwaz ze
dlgosc wektora = dlugosci odcinka .
wiec co bedziesz liczyc to zalezy od Ciebie np wyznaczmy wektor AB=→[2−4 3−1]=[−2,2] wiec
dlugosc wektora |AB|=
√(−2)2+22=
√8=2
√2 policz tak samo dlugosc pozostalych wektorow.
Albo ze wzoru na dlugosc odcinka
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html policz dlugosci bokow i dodaj
19 cze 23:44
gaba: właśnie robiłam to wszystko później się troszkę pogmatwało ale teraz już wszystko jasne
19 cze 23:47
Eta:

19 cze 23:48