matematyka- geometria
jakobka: wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l o równaniu −x+5y−3=0 przechodzącej przez
punkt A= (−1 , −7)
POMOCY


BŁAGAM JAK NAJ SZYBCIEJ

! bo muszę to umieć
19 cze 23:09
jakobka: przepraszam: NAJSZYBCIEJ
19 cze 23:11
Eta:
1/ sposób
p: −x+5y−3=0 k⊥p
to k: 5x+y+c=0 i A€k
5*(−1)+1(−7)+c=0 ⇒ c= 12
k: 5x+y+12=0
19 cze 23:15
jakobka: a jakieś głębsze wytłumaczenie tego jak się oblicza prostopadłą a jak równoległą?
19 cze 23:17
Eta:
2 sposób:
| | 1 | | 3 | | 1 | |
p: y= |
| x + |
| wsp. kier. a1= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
p⊥k to wsp. kier. prostej k : a
2=−5 i A€k
k: y= −5(x−a
A)+y
A
k: y= −5x−12 ⇒
5x+y+12=0
19 cze 23:18
19 cze 23:19
19 cze 23:20
pigor: ..., ja lubię i ...

poważam, np. tak :
szukam prostej we postaci 5x+y+C=0 i 5*(−1)+(−7)+C=0 ⇒
⇒ C=12 i
5x+y+12=0 − szukane równanie prostej prostopadłej do danej ;
II sposób najlepszy :
szukam prostej w postaci 5(x+1)+1(y+7)=0 ⇔
5x+y+12=0 i tyle,
a na inne sposoby (są takowe) szkoda mi czasu i energii . ...
19 cze 23:20
Eta:
Dobre ....

19 cze 23:24