W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna
bubuś: Witam mam takie zadanie:
W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków trójkąta jeśli a = 5, tg = 2
Czy to rozwiązanie jest poprawne? Zrobił mi to kolega, który podobno to umie, ale chcę mieć
100% pewność. Bardzo proszę o odpowiedź.
tgα = a/b
2 = 5/b
b = 2,5
5²+2,5²=c²
c² = 25+6,25
c = 25√0,05
19 cze 20:42
Aga1.: Rozwiązanie poprawne, przydałby się rysunek pomocniczy.
20 cze 12:42
PW: | | 5 | |
Jeżeli c2=25+6,25, to c2=25(1+0,25)=25•1,25, a więc c=5•√ |
| =2,5√5 − po co tak |
| | 4 | |
udziwniać odpowiedź? Jest poprawna, ale zawsze wolałbym obliczać przybliżenie
√5 niż
√0,05.
20 cze 13:05
20 cze 13:17
PW: Nie zauważyłem, że to "dubel". Widocznie mamy do czynienia ze strategiem − sprawdza na dwa
fronty.
20 cze 13:24