W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości
bubuś: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków trójkąta jeśli a = 5, tg = 2
Czy to rozwiązanie jest poprawne? Zrobił mi to kolega, który podobno to umie, ale chcę mieć
100% pewność. Bardzo proszę o odpowiedź.
tgα = a/b
2 = 5/b
b = 2,5
5²+2,5²=c²
c² = 25+6,25 c = 25√0,05
19 cze 21:00
bubuś: Bardzo proszę o odpowiedź
19 cze 21:18
mmk:
c
2=25+6,25
| | √125 | | 5√5 | |
c= |
| = |
| = 2,5√5 |
| | √4 | | 2 | |
19 cze 21:28
bubuś: Dziękuję
19 cze 21:29