Oblicz wysokość trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych
dyziak: Oblicz wysokość trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a=6, b=8 oraz promień okręgu
opisanego na tym trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
19 cze 20:39
mmk:

c
2=a
2+b
2 ⇒ ... c=.....
| | ab | | c*h | | ab | |
P= |
| i P= |
| ⇒ ab=hc ⇒h= |
| =..... |
| | 2 | | 2 | | c | |
| | c | | a+b−c | |
R= |
| =.... rw= |
| =.... |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 20:50
19 cze 20:52
dyziak: Dobrze czy nie
P=
12*a*b
P=
12*a*h
12*a*b=
12*a*h
12*8*6=
12*8*h
4h=24
h=6
DOBRZE


19 cze 20:52
19 cze 20:57
dyziak: Przepraszam mój błąd P=12*a*h zły wzór P=12*c*h dobry wzór.
19 cze 21:03
dyziak: Dziękuję
19 cze 21:03