funkcje
Paulaa: Mam wielki problem z tymi zadaniami, coś mi nie pasuje. Pomozcie..
rozwiąż równanie: a) 16−(3x−1)2=0 b) 9x2−(2x−1)2=0
19 cze 20:37
bezendu:
a
2−b
2 skorzystaj z tego
19 cze 20:40
mmk:
Wzorek się kłania : a2−b2=(a−b)(a+b)
1/ a=4 , b= 3x−1
[4−(3x−1)]*[4+3x−1]=0 ⇒ (5−3x)(3+3x)=0 ⇒ 5−3x=0 v 3+3x=0 ......... dokończ
2/ podobnie a=3x , b= 2x−1
19 cze 20:42
19 cze 20:49
mmk:
ok
19 cze 20:54
bezendu: ta całka się zgadza
19 cze 20:55
5-latek: Lub jesli nie widzisz tego wzoru to przeciez znasz wzor (x−y)
2=x
2−2xy+y
2 i dzialaj dalej
20 cze 12:51