Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolami :
Milka: Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolami :
y=x2 − x − 6
y= −x2 − x + 2
Na początku co muszę zrobic? Do jednego i drugiego policzyć deltę?
19 cze 20:40
bez:

∫
12(x
2−x−6−(−x
2−x+2))dx
19 cze 20:44
Milka: dziękuje o to mi chodziło
19 cze 20:47
bezendu: Milka ale ja nie wiem czy to jest dobrze

ale chyba tak
19 cze 20:47
Milka: Zaraz rozważę to sprawdzę jeszcze z odpowiedzią

Bo zagubiłam się już na samym początku
19 cze 21:06
bezendu:
19 cze 21:08
Vizer: No chyba coś nie tak, po pierwsze granice całkowania są −2 ≤ x 2, bo dla x = −2 i x = 2 te
wykresy się przecinają, po drugie "wyższą" funkcją na tym przedziale jest y = −x2 − x + 2, a
"niższą" y = x2 − x − 6, więc pole powierzchni możemy zapisać tak:
|D| = ∫−22 (−x2 − x + 2 − (x2 − x − 6)) dx = ...
19 cze 21:21
Mila:
y=x
2 − x − 6
y= −x
2 − x + 2
Ustalamy granice całkowania:
x
2 − x − 6= −x
2 − x + 2
2x
2=8
x
2=4
x=−2 lub x=2
P=
−2∫
2(−x
2 − x + 2 −(x
2−x−6))dx=
| | −2 | |
=−2∫2(−2x2+8)dx=[ |
| x3+8x]−22= obliczaj |
| | 3 | |
19 cze 21:27
19 cze 21:42