cosα
Kamil: Wiedząc, że cosα=0,8 oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznych kata α
19 cze 18:55
5-latek: Kamil bylo juz tyle razy . poszukaj.
19 cze 20:11
Kamil: cosα=0,8
sin=0,6
tg=6/8
ctg=8/6
dobrze?
19 cze 20:31
mmk:
Jeżeli kąt α jest ostry, to dobrze
19 cze 20:32
Kamil: A teraz moglbys mi wytlumaczyc jak to zrobic? Bo zrobilem to schematycznie z innego zadania.
Wiem ze trzeba pitagorasa, tylko nie wiem ktory bok jest przeciwprostokatny
19 cze 20:33
Kamil: up
19 cze 21:04
19 cze 21:09
Kamil: juz rozumiem, 0,8 zamienic na ulamek wystarczy, dzieki
19 cze 21:14
5-latek: druga sprawa to tozsamosci trygonometryczne
1 jedynka trygonometryczna czyli sin
2x+cos
2x=1 to sin
2x=1−cos
2x to
sinx=+/−√1−cos2x
cos
2x=1−sin
2x=to
cosx=+/−√1−sin2x to +?− to w zaleznosci w ktorej cwiartce lezy kat
jeszcze jest taka jedynka trygonometryczna tgx*ctgx=1 Wiecej korzysta sie ztej pierwszej. 2.
Poza tym wierszyk . W 1 cwiartce wszystkie sa dodatnie w 2 tylko sinus w 3 tg i ctg a w 4
cosinus .
i mozesz rozwiazywac juz wszystko
W trojkacie prostokatnym najdluzszy bok to przeciwprostokatna
19 cze 21:30
5-latek: To teraz majac dane sinx=0,5 i x∊(90,180 ) czyli 2 cwiartka oblicz pozostale funkcje
trygonometryczne
19 cze 21:52