Oblicz
zios: Oblicz logarytm
a) log3 4+ log3 812
b) log2 27 + log2 29 + log2 23
19 cze 13:59
19 cze 14:03
zios: czyli a=162
b= 2

19 cze 23:37
Jolanta : log3162=x
19 cze 23:41
Jolanta : | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
log227+log2 |
| +log2 |
| =log2(27* |
| * |
| )=log24=2 |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
log
24=2 ponieważ 2
2=4
to a) na pewno dobrze napisałeś(aś) ?
19 cze 23:47
zios: oj jednak nie log3 4+ log3 81/2+ log3 32 i tu wyszlo log3 243
19 cze 23:53
Eta:
243= 35 log335= ......
19 cze 23:55
Jolanta : 243:3
81:3
27:3
9:3
3:3
1
243=35
log3243=5
19 cze 23:55