wyraź sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
zios: wyraź sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r i wyrazie pierwszym a1
jeżlei
a) a1=312; r=−14; n=8
b) a1=35; r=−2; n=17
19 cze 13:46
19 cze 14:04
zios: a)an=0
b) an=3

?
20 cze 00:11
Eta:
| | 2a1+(n−1)*r | |
Sn= |
| *n = ..... podstaw tylko dane i oblicz |
| | 2 | |
20 cze 00:17
Janek191:
a) a8 = 3,5 + 7*(−0,25) = 3,5 − 1,75 = 1,75
b) a17 = 35 + 16*( −2) = 35 − 32 = 3
20 cze 00:19
Eta:
Janek
S8=.... i S17 =...
20 cze 00:20
Janek191:
Cd.
a) S8 = 0,5*( 3,5 + 1,75)*8 = 4*5,25 = 21
b) S17 = 0,5*( 35 + 3)*17 = 19*17 = 323
20 cze 00:22
Eta:
| | 7 | |
S8= U{7− |
| )*4= 28−7= 21 |
| | 4 | |
| | 2*35+16*(−2) | |
S17= |
| *17 =(35−16)*17=( 19*17= 323 |
| | 2 | |
20 cze 00:33
zios: a )=19

?
20 cze 00:38
zios: s8=U{2*3
12 + (8−1)*(−
14 / 2 *8= 6
12 +7 * (−1/4) /2 *8= 6
12 −7/4 /2*8= (6
1/2−7/4)*4= 26−7=19
20 cze 00:46
zios: czyli musi wyjsc 21 tak

:( hm zostawie sobie to na jutro

20 cze 00:52