Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym
zios: Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym
a) an=3n−2
b) an=3n−1
19 cze 13:42
19 cze 14:05
zios: po podstawieniu wychodzi mi an+1=an+r
3n−2+1=3n−2+r
3n−2+1−3n+2=r
i zostaje 1:( a nie 3
19 cze 23:50
Eta:
Echh
an+1=an+r ⇒ 3(n+1)−2= 3n−2+r ⇒ 3n+3−2=3n−2+r ⇒ r= 3
19 cze 23:58
zios: dziekuje
20 cze 00:05
Eta:

Napisz teraz rozwiązanie b)
20 cze 00:06
zios: an+1=an+r ⇒ 3(n+1)−1= 3n−1+r ⇒ 3n+3−1=3n−1+r ⇒ 3n+3−1−3n+1=r => 3=r
20 cze 00:14
Eta:
No i pięknie.........

w nagrodę
20 cze 00:16
zios: dziekuje

dziekuje za pomoc
20 cze 00:39