log
schatsi: Liczba log5 1+log3 127 jest równa:
A. – 3 B. 0 C.13 D. 3
19 cze 12:05
Bogdan:
| | 1 | |
Ile jest log51 ? oraz wyznacz x: 3x = |
| ⇒ x = ... |
| | 27 | |
19 cze 12:10
schatsi: a to jest jakaś regóła do tego ?
19 cze 12:11
Bogdan:
jeśli logab = c ⇒ ac = b
19 cze 12:19
19 cze 12:21
schatsi: oO
19 cze 12:30
schatsi: a jakoś prościej mi to wytłumaczcie żebym wiedziała jak to zrobić
19 cze 12:40
Janek191:
log
a b = c ⇔ a
c = b
log
5 1 = 0 , bo 5
0 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log3 |
| = x ⇔ 3x = |
| = |
| = 3−3 ⇒ x = − 3 |
| | 27 | | 27 | | 33 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
| | 1 | |
log5 1 + log3 |
| = 0 + (−3) = − 3 |
| | 27 | |
=================================
Odp. A
19 cze 13:12