geometria
matma: proste l i k są równoległe l:2x+6y+1=0 i k:ax+12y−1=0
ile wynosi a
i teraz jak to poprawnie zapisać
3a=12
a=4
czy
| | ax | | 1 | |
− |
| =− |
| x  |
| | 12 | | 3 | |
17 cze 13:36
aniabb: bez x
17 cze 13:38
pigor: ... , te dwie proste w postaci ogólnej są || ,
gdy 2*12− 6a = 0 ⇔
a=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a | | 12 | |
II sposób , gdy |
| = |
| ≠ −1 ⇒ a=4 . ...  |
| | 2 | | 6 | |
17 cze 13:49
17 cze 13:51
Gustlik: l:2x+6y+1=0 i k:ax+12y−1=0
Przekształcić na funkcje liniowe i porównać współczynniki kierunkowe:
l:
2x+6y+1=0
6y=−2x−1 /:6
k:
ax+12y−1=0
12y=−ax+1 /:12
a
1=a
2
12=3a /:3
a=4
17 cze 14:11
bezendu: Po co przekształcać

można ze wzoru szybciej
A
1B
2−A
2B
1=0
2*12−a*6=0
24−6a=0
−6a=−24/(−1)
6a=24
a=4
17 cze 14:17