Logarytmy itp
Nocny Marek: Proszę o pomoc w postaci sprawdzenia poprawności & poprawienia ew błędów:
a) 27−23 * 942= 36
b)−2√2 * 6436= −8√2
c)log(3) 6 + log(3) 12 − log(3) 1= 1
d)log 40 − 2log 2 + log−2 = log 150 (nwm jakim cudem)
i te które męczą mnie chodź są proste:
(oblicz x)
e)log x= 2 * log5 + log4
f)log(9) |x|=32
g)log(4) x=32
oraz tabelkę zbiór wartości i miejsca zerowe do wykresu f(x)=2−x −3
16 cze 22:40
16 cze 22:42
Nocny Marek: to nie rozwiązuje problemu...
16 cze 22:44
bezendu: rozwiązuje i to w całości.. tylko Tobie nie chcę się zajrzeć i spróbować zrobić samemu, i w tym
jest problem...
16 cze 22:46
Nocny Marek: proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem przykłady a b c d spróbowałem samemu... czytanie ze
zrozumieniem się kłania
16 cze 22:49
bezendu: co to jest w tym nawiasie log(3)6
16 cze 22:50
Nocny Marek: log3 6 sorry cos mi odwaliło z nawiasami
16 cze 22:52
bezendu: a jest źle powinno być 32
b) popraw zapis bo nie mogę rozczytać ?
16 cze 22:52
Nocny Marek: w b nie widać bo kreska ułamkowa wciąga jest tam −2 nad √2* 64 do potęgi 36
16 cze 22:56
bezendu: | | 3 | | 3 | |
do ułamków używaj dużego U tam nie widać |
| czy |
| |
| | 6 | | 8 | |
16 cze 22:57
16 cze 22:58
bezendu:
b) jest ok
c) ok
e) 2
16 cze 23:02
Nocny Marek: mam kolejne wyniki do sprawdzenia w:
| | 3 | |
przykładzie g) log4 x= |
| ; x=8 |
| | 2 | |
| | 3 | |
przykładzie f) log9 |x|= |
| ; x= 27 |
| | 2 | |
16 cze 23:04
bezendu: g) ok
f) ok
16 cze 23:05
Nocny Marek: dzięki za pomoc
16 cze 23:06
Nocny Marek: chyba nam uciekł przykład d)
16 cze 23:07
bezendu: ale zapisz porządnie go jeszcze raz ?
16 cze 23:09
Nocny Marek: log1040−2log−{10}2+log1010√−2= −2
16 cze 23:12
Nocny Marek: log1040−2log102+log1010−2= −2
16 cze 23:13
bezendu: co oznacz to{} ?
16 cze 23:13
bezendu: −1
16 cze 23:15
Nocny Marek: wielkie dzięki powiedz jeszcze tylko do jakich funkcji zalicza się ta funkcja f(x)=2−x −3 ?
16 cze 23:18
bezendu: funkcja wykładnicza
16 cze 23:19